Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-02-07 19:17:51

reti
Člen/ka

Sdružení bez právní subjektivity

Pro své podnikání v oblasti HW+SW služeb využíváme s mým společníkem formu sdružení s rovnoměrným podílem přijmů i výdajů  v poměru 60 /40 ve prospěch můj . Uplatňujeme při výpočtu daně FO výdajový paušál ( 60% ) Já jsem ovšem na rozdíl od společníka vlastníkem lesa (mám na to živnost) a mám letos příjem z prodeje dřeva ( cca 15 000 ), který se také dá zdanit výdajovým paušálem ( jen jinou sazbou 80% ). Jednou z podmínek, aby mohli FO ve sdružení použít paušální výdaje je to, aby poměr přijmů a výdajů byl u obou stejný. Můj dotaz zní :  lze vůbec v tomto případě využít paušál ? 

Kdesi jsem našel toto:
Účastníci sdružení bez právní subjektivity mezi sebou rozdělují zvlášť příjmy dosažené v rámci sdružení a zvlášť příslušné výdaje. Každý z účastníků sdružení se potom může s ohledem na své další příjmy a výdaje spadající pod § 7 ZDP rozhodnout, zda celkové výdaje k příjmům dle § 7 uplatní v prokázané nebo paušální výši. Paušální výdaje lze ale uplatnit pouze za podmínky, že mezi všechny účastníky sdružení byly výdaje rozděleny ve stejném poměru jako příjmy.

Offline

 

#2 2013-02-07 22:41:45

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení bez právní subjektivity

Pokud si ve sdružení rozdělujete příjmy a výdaje rovným dílem (jeden účastník má 60% příjmů a k nim 60% výdajů, druhý účastník má 40% příjmů a 40% výdajů) tak můžete k příjmům ze sdružení uplatnit paušální výdaje. Nebylo by možné je uplatnit v případě, kdy by se například na jednoho účastníka převádělo podle smlouvy 60% příjmů, ale jenom 40% výdajů. V tomto případě by museli účastníci sdružení uplatnit své výdaje v prokázané výši.

Offline

 

#3 2013-02-08 21:26:21

reti
Člen/ka

Re: Sdružení bez právní subjektivity

Děkuji, ano tak si to přesně představuji, tak to praktikuji několik let. Ovšem jde mi o to, když mám další živnost jen já (se sdružením to nemá nic společného) na ten les a chci přiznat prodej dřeva jako FO a jsme takto ve sdružení. Zda uvedu jen já jednu živnost s paušálním výdajem 60% a druhou s paušálním výdajem 80%. Kolega uvede jen společnou. Díky

Offline

 

#4 2013-02-08 22:15:46

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení bez právní subjektivity

Ano, jak píšete. Příjmy z prodeje dřeva nemají s příjmy ze sdružení nic společného. Vy uvedete ve svém daňovém přiznání příjmy ze sdružení, ke kterým uplatníte výdaje ve výši 60% a příjmy z prodeje dřeva (předokládám, že na to nemáte živnost, nýbrž registraci zemědělského podnikatele), ke kterým uplatníte výdaje ve výši 80% příjmů. Kolega uvede jen príjmy ze sdružení, pokud nemá i nějaké jiné příjmy, například ze zaměstnání.

Offline

 

#5 2013-02-09 00:29:16

reti
Člen/ka

Re: Sdružení bez právní subjektivity

Jak píšu v příspěvku výše, mám ŽL na ten les. Myslím, že by to ale snad nic nemělo měnit na věci. Či myslíte že ano ?
Díky

Offline

 

#6 2013-02-09 09:20:59

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení bez právní subjektivity

Skutečnost, že máte ŽL (nevím, na co) nic nemění na věci, že můžete uplatnit výdaje procentem z příjmů. Jde mi o procento výdajů.
K příjmům ze živnosti, která není živností řemeslnou, můžete uplatnit výdaje ve výši 60% příjmů. K příjmům ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství ať už je přiznáváte jako registrovaný zemědělský podnikatel podle § 7 zákona o daních z příjmů, nebo jako ostatní příjem podle § 10 ZDP, můžete uplatnit výdaje ve výši 80% příjmů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB