Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-01-29 20:24:40

Katjez
Člen/ka

Půjčené vozidlo k podnikání

Dobrý den,
prosím o radu - trochu jsem se ztratila v radách ohledně výdajů na auto.
Ke svému podnikání si párkrát za měsíc (1 - 2x) půjčím manželovu dodávku na přepravu zboží (manžel nepodniká, je zapsán v TP vozidla jako majitel vozu).
Rozumím dobře, že je možné si od manžela bezplatně auto půjčit a uplatnit do výdajů náhradu za PHM tohoto vozidla? Pokud ano, jak se tyto výdaje počítají (vím, že průměrná cen benzinu Natural 95 je od 1.1.13 ve výši 36,10 Kč/l) a jaké budu potřebovat doklady k těmto výdajům? Předpokládám pak správně, že pokud si takto auto od manžela půjčím, bude manžel povinen zaplatit silniční daň?
Moc děkuji, za odpovědi, pěkný den
Kateřina

Offline

 

#2 2013-01-29 22:20:25

Zdena
Moderátorka

Re: Půjčené vozidlo k podnikání

Proč si musíte dodávku půjčovat, je v manželově výhradním vlastnictví?

Offline

 

#3 2013-01-29 23:12:48

Katjez
Člen/ka

Re: Půjčené vozidlo k podnikání

Auto je ve SJM, ale manzel je uveden jako majitel v TP.

Offline

 

#4 2013-01-30 22:13:16

Zdena
Moderátorka

Re: Půjčené vozidlo k podnikání

Jestliže je auto součástí společného jmění manželů, tak si je nepůjčujete, nýbrž používáte své VLASTNÍ auto (patří Vám stejně, jako manželovi, ale do TP se zapisuje jen jeden).

V daňových výdajích můžete uplatnit:
a) buď náhrady, tj. základní sazbu náhrady 3,60 Kč/km + náhradu za spotřebované pohonné hmoty.  Podrobněji k náhradám zde: http://www.jakpodnikat.cz/prumerne-ceny-phm.php
Jediný doklad, který budete potřebovat, je kopie velkého technického průkazu, ze kterého zjistíte průměrnou spotřebu auta. Pokud použijete vyhlášenou cenu PHM, tak nepotřebujete doklady o nákupu. Pokud byste chtěla uplatnit cenu vyšší, tak jí byste musela doložit dokladem o nákupu.
Povedete evidenci pracovních cest.
Minimální náležitosti evidence pracovních cest (kopíruji z Pokynu D 6):
V evidenci jízd jsou uváděny minimálně tyto údaje: datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté km. Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, registrační značce (státní poznávací značce), stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla).

b) nebo krácený paušální výdaj na dopravu ve výši 4.000,- Kč měsíčně. Nemusíte vést žádnou evidenci, ani nic prokazovat. Kdybyste si chtěla k paušálu uplatňovat navíc základní sazbu náhrady, tak byste musela vést evidenci pracovních jízd.
http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php

Silniční daň platí ten, kdo je zapsaný v TP, tedy manžel. Vy si jím zaplacenou daň uplatníte v daňových výdajích (§ 24 odst. 2 písm. u zákona o daních z příjmů).

Offline

 

#5 2013-02-02 22:36:57

Katjez
Člen/ka

Re: Půjčené vozidlo k podnikání

Moc děkuji za odpověď. Ještě bych však měla jeden dotaz - v odkazech, které jsem mi doporučila, jsem se dočetla, že pokud na auto uplatňuji paušál, nesmím ho nikomu půjčit. Toto neplatí pro manžela - spoluvlastníka (s mým podnikáním nemá co do činění)?
Ještě jednou děkuji, pěkný večer
K.

Offline

 

#6 2013-02-02 22:43:45

Zdena
Moderátorka

Re: Půjčené vozidlo k podnikání

Použití vozidla manželem není přenechání jiné osobě, manžel využívá své vlastnické právo.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB