Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-01-28 18:50:19

lubaa
Člen/ka

Odpisy

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, chtěl bych začít podnikat, je možné si zakoupit stroj pro výrobu a doma si cca měsíc zkoušet vyrábět sám pro sebe a pak teprve si zřídit živnost a dát tento stroj do odpisů, nebo mohu dávat do odpisů to, co jsem zakoupil pouze již při podnikání? Děkuji.

Offline

 

#2 2013-01-28 20:58:09

Zdena
Moderátorka

Re: Odpisy

Stroj můžete zakoupit předem a po zahájení podnikání jej vložit do obchodního majetku a odpisovat. Pokud vložíte do obch. majetku do 1 roku od pořízení, tak odpisujete z ceny, za kterou jste stroj pořídil. Pokud vložíte později, tak budete muset stanovit reprodukční pořizovací cenu, tj. takovou, za kterou by se dal pořídit v den vložení do obchodního majetku.

Offline

 

#3 2013-01-28 21:04:05

lubaa
Člen/ka

Re: Odpisy

Velice děkuji za Vaši odpověď, ještě se zeptám, jak by to bylo v případě, že by stroj byl pořízený například z bazaru, jako již použitý? Určitě bych musel mít doklad o koupi, ale dal by se také odepsat například až za měsíc-dva až by byla zahájena podnikatelská činnost a za cenu uvedenou na paragonu?

Offline

 

#4 2013-01-28 21:45:29

Zdena
Moderátorka

Re: Odpisy

Stroj nemusí být nový, můžete koupit i v bazaru. Budete potřebovat doklad o koupi. Další postup bude záviset na ceně stroje. Pokud jej koupíte za cenu nad 40 tis. Kč, tak platí výše uvedené (do 1 roku od koupi vložit za cenu podle dokladu). Neuplatníte si celou cenu najednou, ale budete odpisovat po dobu několika let, více k odpisům zde: http://www.jakpodnikat.cz/odpisy-majetku.php

Jestliže stroj koupíte za cenu do 40.000,- Kč, tak jej uplatníte ve výdajích najednou. Můžete zapsat do daňové evidence jako nákup k prvnímu dni podnikání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB