Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-01-21 21:13:25

cacenka
Člen/ka

Přechod z paušálních výdajů na vedení účetnictví (podvojné účetnictví)

Dobrý večer, moc prosím o radu, v roce 2011 jsem uplatňovala výdaje paušálem (i presto jsem stale vedla ucetnictvi), v roce 2012 se mi ale vyplatí více náklady - prosím o info, jak postupovat v roce 2012.....k 31.12.2011:
- eviduji neuhrazenou pohledavku a neuhrazeny zavazek, predpokladam, ze jej musim v ramci priznani za rok 2012 do priznani zahrnout v souladu s prilohou c. 3 zakona o danich z prijmu?
- eviduji naklady pr. obdobi - budou tyto naklady naklady skutecnymi v roce 2012?
- eviduji vydaje pr. obdobi - zde jsem o naklady predpokladam prisla?
- eviduji zustatek - nedouhrazenou pujcku - zde budu pokracovat v umorovani pujcky bez jakehokoli ovlivneni, rozpocitam si uroky, co bude patrit do roku 2011 pujde nedanove, v roce 2012 si danove uroky dam do nakladu?

Moc dekuji za pomoc, jsem z toho zmatena, preci jen tato situace neni tak bezna, jeste jednou dekuji za odezvy.

Offline

 

#2 2013-02-01 22:30:06

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod z paušálních výdajů na vedení účetnictví (podvojné účetnictví)

Příloha č. 3 upravuje postup při přechodu z vedení DE na účetnictví. To není Váš případ, Vy stále vedete účetnictví, jenom měníte způsob uplatňování výdajů.

Podala bych dodatečné přiznání za rok 2011, ve kterém bych zvýšila základ daně podle § 23/8/b) bod 3:

- o pohledávky, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem (v období, kdy vznikly, jste sice účtovala o výnosech, ale zdaňovala jste pouze příjmy, v roce úhrady už nebudete zdaňovat příjmy, nýbrž výnosy, takže tyto pohledávky by vypadly ze zdanění). Nemusí se dodaňovat pohledávky uvedené v § 24/2/y) ZDP

- o nespotřebované zásoby (při spotřebě nebo prodeji je budete mít v nákladech, nakoupila jste je v období, kdy jste uplatňovala paušální výdaje, ve kterých jsou zahrnuté i výdaje/náklady/ na pořízení zásob, takže byste je uplatnila dvakrát).

Nevidím důvod k dodanění neuhrazeného závazku (pokud není 36 měsíců po splatnosti), jeho úhrada neovlivní základ daně.

Náklady příštích období - podle mého názoru budou v r. 2012 skutečnými náklady.

Výdaje příštích období - náklad patří do období, kdy jste uplatňovala výdaje procentem z příjmů, takže byl zahrnut v příslušném procentu výdajů.

Beru to odhadem, raději si počkejte na další názory.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB