Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2013-01-12 10:22:56

agnes
Člen/ka

auto k podnikání

Dobrý den,

v roce 2012 jsme zakoupila auto v hodnotě 65 000 Kč. Jsem  OSVČ a plátce DPH. Auto používám pro soukromé účely a pro podnikání. Ráda bych si odepsala DPH. Musím toto auto zavést do obchodního majetku a přihlásit se k silniční dani? A předpokládám, že když se změnila výše DPH, tak bych auto měla zahrnout ještě do roku 2012, aby seděla výše DPH.

Děkuji za odpověď!

Offline

 

#2 2013-01-31 19:17:55

Zdena
Moderátorka

Re: auto k podnikání

Pokud při pořízení majetku uplatníte nárok na odpočet DPH, tak jej musíte zařadit do obchodního majetku. Formu vedení evidence obchodního majetku zákon o DPH neurčuje.

Nárok na odpočet můžete uplatnit v roce 2012, ale i v roce 2013, změna sazby DPH nehraje roli.

Jestliže budete auto využívat i pro soukromé účely, tak můžete uplatnit nárok na odpočet jen v poměrné výši, v předpokládaném poměru jeho využití pro ekonomické činnosti a pro soukromé účely, stanovíte kvalifikovaným odhadem. Je třeba vést evidenci o využití vozidla, a pokud se skutečné využití bude lišit od poměrného koeficientu, který byl při nákupu stanoven odhadem, o víc než 10%, tak je třeba v přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku původní koeficient korigovat (opravujete celý nárok na odpočet). Využití auta musíte sledovat i v dalších 4 letech a porovnávat s koeficientem, který jste stanovila v prvním roce. Pokud by se využití auta lišilo o více než 10%, tak provádíte úpravy odpočtu daně, úpravu odpočtu počítáte jen za příslušný rok. Jestliže se odchylujete o více než 10% ve svůj neprospěch (využití pro ekonomické účely je vyšší, než jste stanovila v poměrném koeficientu), tak máte možnost, nikoliv povinnost provést úpravu odpočtu. Jestliže se odchylujete v neprospěch státu (využití pro ekonomické účely je nižší, než jste stanovila v poměrném koeficientu), tak máte povinnost provést úpravu odpočtu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB