Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-09-28 15:14:57

pepakrat01
Člen/ka

Autorský honorář nebo živnost?

Dobrý den.

Rád bych vás požádal o radu. Jsem zaměstnaný na HPP a k tomu podnikám jako vedlejší činnost. Předmětem podnikání je zpracování odborných textů. V současnosti mám možnost ještě psát odborné články na internetový web. Budou odměny zdaňovány jako autorské honoráře srážkovou daní, nebo mám firmě práci fakturovat a zahrnout příjmy jako součást příjmů z podnikání? Odměny nepřesáhnout 7 000 Kč měsíčně. A pokud budou odměny podléhat srážkové dani, na základě jakého dokladu mi web vyplatí odměnu. Fakturu mu nevystavím. Bude to nějaká smlouva o dílo?

Předem všem děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2013-08-18 20:14:21

Men_auto
Člen/ka

Re: Autorský honorář nebo živnost?

Dobrý den,
již 7 let vedu školní pěvecký sbor. Od září 2013 jeje budu vést v téže škole, ale na svůj ŽL. Zajímá mne, jak se uplatňuje autorské právo k provozovaným dílům - tedy sborové provedení písní. V případě školních představení jsme vÿjmuti, v případě účasti na festivali jsme doposud pouze podávali hlášení organizátorům. nyní si však totu čisnností budu trochu vydělávat a občas přijmu honorář za vystoupení. Jak v tomto případě postupovat v oblasti autorských práv?
Podotýkám, že jsem si již prohlížela tabulky v rámci OSA a vychází mi opravdu neúměrné částky za vystoupení (jakožto provozování hudební činnosti). Doposud jsem nikde nenašla konkrétní podínky pro činnst pěveckcýh sborů.
Děkuji předem za rady.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB