Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-09-15 16:31:06

Danyp
Člen/ka

reverse charge

Dobrý den,
prosím o radu fyz. osoba, vede daňovou evidence a zadává i faktury přijaté ze zemí v EU. Zadává je v Kč, podle dny platby bankou - cena dle kurzu.
Jak je to s doklady reverse charge - musí je při daň. evidenci také dělat? Doklad je od firem z EU, kteří jsou plátci DPH, ale cenu uvádějí bez dph.

Offline

 

#2 2012-09-16 10:05:31

Zdena
Moderátorka

Re: reverse charge

Pokud je fyz. osoba plátcem DPH, tak musí dělat reverse charge i při vedení daňové evidence.

Offline

 

#3 2012-10-07 18:12:49

Danyp
Člen/ka

Re: reverse charge

Dobrý den,
prosím o vysvětlení - kdy se používá pořízení zboží s plným nárokem na odpočet, kdy pořízení zboží s kráceným nárokem na odpočet, kdy pořízení zboží bez nároku na odpočet a pořízení zboží bez daně na výstupu, pouze odpočet daně ?

jsem FO vedu daňovou evidenci, pořidil jsem materiál ze zemí EU, která je plátce dph, ale na faktuře uvádí cenu bez dph a dph buď neuvede vůbec nebo napíše 0% .

Která z variant se týká mě - tzn. použít pořízení zboží s plným nárokem na odpočet? na daň. přiznání mám částku uvedenou v řádku 3 a pak v ř. 43?

Offline

 

#4 2015-10-22 23:07:15

Jamila
Člen/ka

Re: reverse charge

Dobrý den,
prosím, kdo by uměl na příkladu uvést zaúčtování dokladu  v daňové evidenci, dovoz zboží od plátce daně-uvedeno na jejich fa VAT, mně jako plátci DPH. Dohledala jsem, že dovoz zboží z EU již musí bt vždy formou revrse charge, ale je to složité a uvítala bych zaúčtování na příkladu. A jak je to se zbožím ve zvláštním režimu, do jakých řádků a jak účtovat  počítačovým programem, aby do elekron. přiznání DPH vstoupilo správně.
Děkuji předem za ochotu.

Offline

 

#5 2020-02-07 09:43:11

Evelína77
Člen/ka

Re: reverse charge

dobrý den,
prosím o radu.
Český plátce DPH ( úklidové, čistící a servisní práce na voze) bude provádět čištění vozu plátci DPH z Rakouska. Tyto práce bude provádět ve své provozovně tady v ČR
1/Bude vystavovat fakturu s reverse charge?pokud ano, stačí na fakturu uvést REVERSE CHARGE, nebo je potřeba i věta včetně paragrafu, kterého se to týka?
2/ může být faktura v Kč nebo musí být v Eurech?
3/ V případě platby v Eurech převodem, jaký kurz používat? v den DUZP nebo v den přijetí platby na účet?

děkuji mockrát za informace
Evelína

Offline

 

#6 2020-02-16 23:41:08

Zdena
Moderátorka

Re: reverse charge

Dobrý večer. Pořiďte si nějaký důkaz, že je osobou povinnou k dani v Rakousku, pak budete vystavovat fakturu v reverse chargé. Když tak si vytiskněte ověření, že je plátcem DPH odsud:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vi … quest.html
Zákazník nemusí nutně být plátcem DPH, stačí, že je osobou povinnou k dani (podniká). Jestli máte odkaz na rakouskou obdobu obchodního nebo živnostenského rejstříku, tak si můžete stáhnout údaj o zákazníkovi odtamtud. Ale ověření jeho DIČ ve VIESu bude asi rychlejší a dostatečně průkazné.

Na fakturu bych napsala česky: Daň odvede zákazník a Reverse chargé nebo The reverse charge is applicable. Jen slovy, bez paragrafů.

Faktura může být v jakékoliv měně, na jaké se dohodnete.

V případě platby v Eurech převodem budete přepočítávat dvakrát. Do přiznání k DPH a do souhrnného hlášení bych použila kurz platný ke dni, kdy jste povinni přiznat plnění (DUZP). Druhý přepočet bude v den přijetí platby.

Offline

 

#7 2020-02-17 09:36:01

Evelína77
Člen/ka

Re: reverse charge

Zdenko mockrát děkuji, jste zlatá !!
ještě poslední dotaz na tu činnost čištění karoserií a vozu- mezi tuzemskými plátci DPH se bude jednat o přenesenou daňovou povinnost?

Offline

 

#8 2020-02-17 15:37:57

Zdena
Moderátorka

Re: reverse charge

Dobrý den. Tyto služby nepodléhají tuzemskému režimu přenesení daňové povinnosti, bude je fakturovat s DPH.

Offline

 

#9 2020-02-18 11:52:43

Evelína77
Člen/ka

Re: reverse charge

Děkuji opětovně!! hezký den. E.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB