Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Vliv vypořádacího koeficientu na daňovou evidenci

#1 2012-07-11 02:02:33

Jarda75
Člen/ka

Vliv vypořádacího koeficientu na daňovou evidenci

Dobrý den
Mám dotazy týkající se kráceného odpočtu DPH.
1) Jedná se mi především o konec roku, kdy vypočítám vypořádací koeficient a ten se liší od zálohového. Jak tato situace ovlivní zpětně částky základu daně a DPH v daňové evidenci u dříve zaúčtovaných výdajů souvisejících s kráceným odpočtem DPH? Je potřeba zpětně za celý rok přepočítat tyto výdaje pomocí spočteného vypořádacího koeficientu?
2) Druhá otázka je: Jak do daňové evidence zanést to, že po konci čtvrtletí zaplatím finančnímu úřadu vypočítanou vlastní daňovou povinnost? A jak by to bylo, když vyjde vlastní daňová povinnost záporná? Jak tyto kladné a záporné vypočtené daňové povinnosti se zapíšou do daňové evidence a evidence DPH? Do jakého sloupečku?  Budu dělat přiznání k DPH poprvé.
Předem děkuji za odpověď.
   Jarda

Offline

 

#2 2012-08-12 11:27:08

Zdena
Moderátorka

Re: Vliv vypořádacího koeficientu na daňovou evidenci

1) Základy daně a DPH zpětně nepřepočítáváte. Během roku můžete dávat neuplatněnou část DPH do daňových výdajů, totéž provedete s vypořádáním daně. Roční vypořádání bych dala do daňových výdajů /příjmů/ až při fyzickém podání přiznání k DPH za poslední zdaňovací období roku, tedy v roce následujícím.

2) Zaplacenou vlastní daňovou povinnost uveďte v DE jako výdaj, který neovlivňuje základ daně z příjmů, můžete dát do sloupečku DPH. Když vyjde záporná povinnost a FÚ vrátí DPH, tak se bude jednat o příjem neovlivňující základ daně.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Vliv vypořádacího koeficientu na daňovou evidenci

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB