Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-08-13 21:39:04

mrsulka
Host

provozovna/místo podnikání

Dobrý den, prosím o následující informaci: Jako OSVČ jsem registrovaná podle místa trvalého pobytu - tj. mimo Prahu. Bydlím ale v Praze (nájem) a fakticky budu podnikání vykonávat také v Praze.

1) Pro živnostenský úřad je místem podnikání Praha, nebo je místem podnikání automaticky místo trvalého pobytu a v Praze bych si musela zřídit provozovnu? V Praze bych také přebírala veškeré dopisy.

2) Jak je to s náklady spojenými s podnikáním v Praze v případě registrace OSVČ mimo Prahu - např. poměrná část nájemného, internet na adr. v Praze ....

3) Vzhledem k tomu, že v Praze jsem v nájmu, musela bych zařídit souhlas vlastníka s podnikáním. Je možné nějakým způsobem vyřešit náklady ad 2) pokud mi majitel odmítne dát souhlas s podnikáním v jeho bytě?


Děkuji

 

#2 2008-08-20 22:33:52

Zdena
Moderátorka

Re: provozovna/místo podnikání

1) Místem podnikání FO je místo trvalého bydliště. V Praze můžete mít provozovnu.
2) Výdaje, spojené s provozem provozovny, jsou plně daňově uznatelné, neboť provozovnu máte pouze k podnikání, bydlet můžete jinde (v Praze).
3) Souhlas vlastníka se zřízením provozovny asi nedostanete, musel by byt (nebo jeho část) rekolaudovat na nebytové prostory. Pokud budete mít v Praze soukromě pronajatý byt, pak  byste mohla uplatnit náklady uvedené v bodu 2) jen v poměrné výši a to v takové, kterou jste schopna obhájit jako výdaj nutný k zajištění a udržení příjmů. Raději zkuste konzultovat tuto záležitost se svým správcem daně, jakou výši výdajů bude ochoten vám uznat.

Offline

 

#3 2009-03-25 19:46:21

mamos
Host

Re: provozovna/místo podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s místem podnikání, když budu provádět manikúru/pedikúru u zákazniků doma, případně nehtovou modeláž v mém místě bydliště. Co mám uvést jako místo podnikání. Pokud bych zadala jako místo podnikání adresu bydliště, co všechno musí prostor splňovat (byl by to malý prostor přepažený paravanem)? Jsou v tomto případě nějaké vyšší poplatky za elektřinu, daň z nemovitosti? Pedikúra bude na 100% mobilní. Předem děkuji za odpověď.

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB