Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Nadměrný odpočet - vrácení DPH

#1 2012-04-06 09:40:02

LCH
Člen/ka

Nadměrný odpočet - vrácení DPH

Dobrý den,
díky tomu, že část mých zakázek za uplynulé čtvrtletí poprvé spadá pod režim přenesené daňové povinnosti (vše ale v rámci ČR), vznikl mi nadměrný odpočet (nakupuju vše s DPH a fakturuji častečně bez DPH) a tedy nárok na vrácení néjaké částky. Přiznání mám hotové, výpis z evidence pro fakturaci v režimu přenesené daňové povinnosti jsem elektronicky odeslal, ale nikde jsem nenašel infornaci, jestli je potřeba ještě zvlášť žádat o vrácení odpočtu nebo to FÚ vrací automaticky. To se mi ale moc nezdá, protože na přiznání k DPH není kolonka pro účet, kam má být přeplatek vrácen.
Děkuji.

Offline

 

#2 2012-04-06 14:20:19

Marie66
Člen/ka

Re: Nadměrný odpočet - vrácení DPH

Máte-li nadměrný odpočet DPH, bude Vám vrácen automaticky (pokud Vám Fú nebude provádět kontrolu na DPH za příslušné období) Bude Vám vrácen na účet u peněžného ústavu, jehož číslo jste oznámil Fú, při  založení. Jestli snad běžný účet nemáte, informujte o tom správce daně a dohodněte se.

Offline

 

#3 2012-04-06 15:09:42

LCH
Člen/ka

Re: Nadměrný odpočet - vrácení DPH

Děkuji za info! Co jsem tak celkem intenzivně hledal, tak jsem našel, že žádat o vrácení DPH je nutno při přeshraničním obchodě v EU, ale nenašel jsem, jak je to v rámci ČR. Matně si vybavuju, že při registraci k DPH jsem asi číslo účtu uváděl.

Zajímalo by mě, jak je to nyní s kontrolami. Vím, že dřív nadměrný odpočet téměř jistě znamenal kontrolu, jenže teď od nového roku spadlo velké množství plátců do režimu přenesené daňové povinnosti a díky tomu budou nevyhnutelně vykazovat nadměrné odpočty, protože materiál nakupují standardně s DPH, ale fakturují bez DPH a mají tím přeplatky. Já jsem to za poslední čtvrtletí měl tak, že jsem většinu nakoupeného zboží zase se ziskem prodal (formou montáže), takže klasicky bych měl jako vždycky před tím DPH doplácet já, jenže větší část zakázek se mi přesunula do režimu přenesené daňové povinnosti a tedy dostal jsem je zaplaceno bez DPH. Výsledkem je nižší DPH na výstupu, než na vstupu, i kdybych se rozkrájel. To teď bude FÚ provádět kontroly u všech stavebních a montážních podnikatelů, kteří si nechtěně, ale nevyhnutelně budou muset nechávat vracet peníze za DPH z nakoupeného materiálu? Mě to až tak nevadí, mám snad všechny doklady v pořádku, ale je to další zbytečně ztracený čas. Osobně bych ale považoval za rozumné, že by si FÚ měl od nadměrného odpočtu odečíst DPH, které jsem měl odvést, ale neodvedl kvůli přenesené daňové povinnosti a FÚ má ode mně elektronicky zaslaný podrobný výpis včetně konkrétních odběratelů a teprve pokud by i tak vycházel nadměrný odpočet (což není můj případ), provádět kontroly. Jinak se z toho přece nemůžou vyhrabat, protože nadměrných odpočtů letos radikálně přibude díky této změně.

Offline

 

#4 2012-04-06 16:21:21

Marie66
Člen/ka

Re: Nadměrný odpočet - vrácení DPH

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že nadměný odpočet ve výši několika tisíc kč byl vrácen bez problémů. Je pravda, ře pokud se vracená částka pohybovala v řádu desítek tisíc, většinou byl nějaký dotaz, případně žádost o doložení nečeho.
V novém režimu PDP ve stavebnictví si myslím, že to asi bude tak nějak, jak popisujete :-)

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Nadměrný odpočet - vrácení DPH

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB