Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH u vyřazení majetku do OS v DE

#1 2012-04-01 22:13:50

1Alena
Člen/ka

DPH u vyřazení majetku do OS v DE

Dobrý večer,

mám dotaz. Myslím, že to není nic až tak závažného. Vedu DE a k 31.12.2011 jsem se rozhodla vyřadit z evidence drobného majetku starý počítač, obrazovku a počítačovou myš. Vše dohromady mělo PC asi 6000 kč. Protože mám do podnikání počítačovou sestavu novou, rozhodla jsem se tuto starou dát svým dětem. Takže jsem výše uvedené "věci" k 31.12.2011 vyřadila z evidence, ale nějak jsem zapoměla, že musím odvést DPH, protože jsem při pořizování nárok na odpočet DPH uplatnila.
Takže jedná se o poměrně malou částku, ale chci to mít v "cajku", tak jsem se rozhodla podat dodatečné přiznání k DPH, ale nevím jak určit z jaké částky. Ptala jsem se známého, který se ve svém volném čase zabývá sestavováním a repasy počítačů a on se smál, a řekl mi že když  bych tento počítač s obrazovkou chtěla prodat, tak max. za 1500-2000 kč. Ale toto je názor laika. Nebude FÚ namítat, že jsem měla zjišťovat u odborníků.

Je to možná hloupé vzhledem k tomu, že PC výše uvedeného majetku je malá, ale už jsem kontrolu FÚ absolvovala a kdybych u toho nebyla, tak bych nevěřila nad čím vším se dokáží pozastavovat. Nad jakými drobnostmi. To se dívím, jak vůbec může někdo něco vytunelovat nebo jak se mohou ztráce ty miliony na daních. Ale to my nevyřešíme!

Takže moc prosím o Váš názor: Mám podat dodatečné, ne opravné ale dodatečné přiznání a mám použít tu částku 2000 kč?

Díky moc a přeji krásný večer.      Alena

Offline

 

#2 2012-04-02 09:46:09

Marie66
Člen/ka

Re: DPH u vyřazení majetku do OS v DE

Ve Vašem připadě není nutné podávat dodatečné Přizníní k DPH z důvodu změny užívání - vyřazení. To se týká dlohodobého hmotného majetku v pořizovací ceně nad 40 000Kč bez DPH. (Mrkněte na §78 ZDPH)
Počítač je jistě fyzicky i morálně zastaralý. Jestli Vám někdo oprávněný písemně "potvrdí", že zařízení je nefinkční, neopravitelné, tak se nemusíte, z tohoto důvodu, bát ani kontroly z Fú :-)

Offline

 

#3 2012-04-02 13:09:18

1Alena
Člen/ka

Re: DPH u vyřazení majetku do OS v DE

Paní Marie moc Vám děkuji.  Alena

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH u vyřazení majetku do OS v DE

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB