Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-01-09 16:04:50

seis
Člen/ka

Živnost - vedení účetnictví

Možná hloupý dotaz, ale někde jsem narazila v diskuzi na to, že živnost na vedení účetnictví neopravňuje k sestavení daňových přiznání...to může dělat pouze daňový poradce?

Offline

 

#2 2012-01-09 17:00:36

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Ano.

Offline

 

#3 2012-01-09 19:09:03

Marie66
Člen/ka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Dobrý den. Také jsem se nedávno s podobnou diskusí setkala, ale názory se různily. Je to tedy již nějak ustanoveno? Pokud ano, musím to řešit. Vedu tři eseročka a dvě FO.

Offline

 

#4 2012-01-09 20:58:02

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Nikde to není přesně stanoveno.

Obsahová náplň živnosti:
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
Poskytování rad v otázkách vedení účetnictví a daňové evidence v rámci právních předpisů, zejména v otázkách používání účetních metod, vyhotovování účetních dokladů, sestavování účtového rozvrhu, účtování o účetních případech v účetních knihách, sestavování účetní uzávěrky a konsolidované účetní uzávěrky, výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy, provádění analýz finanční situace účetních jednotek, jakož i zpracování podkladů (návodu) pro systém vedení účetnictví. Provádění účetních operací podle jiného právního předpisu. Vedení daňové evidence.

... daňové záležitosti tam nikde nevidím a nemám proto jistotu, že se fakturací za vyplnění daňového přiznání nedopouštím neoprávněného podnikání. Raději fakturuji jen zpracování podkladů pro přiznání.

Navíc se mi nelíbí ustanovení § 2 zákona o daňovém poradenství: Dotčeno není ani právo fyzické nebo právnické osoby požádat o právní pomoc a finančně ekonomickou radu ve věcech daní a ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí, i jinou fyzickou osobu než je daňový poradce; tato jiná osoba vsak nesmí poskytovat uvedenou pomoc nebo rady SOUSTAVNĚ A ZA ÚČELEM DOSAŽENÍ ZISKU nejde-li o osoby uvedené ve větě první.

Offline

 

#5 2012-01-09 21:18:00

seis
Člen/ka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Děkuji moc za reakce...jak ale řešíte to, že při sestavení např. přiznání k DPH, je na formuláři uvedeno váše jméno + kontakt? Pokud k tomu nemám oprávnění, měla bych tam tedy uvádět jméno zodpovědnější osoby.

Offline

 

#6 2012-01-09 21:23:47

Marie66
Člen/ka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Děkuji. Já fakturuji každý měsíc "Vedení účetnictví měsíc/rok" Kontrola s tím neměla problém. Žádné rady soustavně neposkytuji, já to účetnictví  dělám :-)
Když sestavuji DAP, vím u každé kolonky, o co jde. Ne že bych daň. poradcům nepřála, (mám spolužačku), ale nedovedu si představit, kolik by jim přibylo práce, a jak vysoko by se potom promítala cena za sestavení přiznání.
To jen tak na okraj. Budu tedy pokračovat v "zaběhnutém" systému. Ale děkuji za tip formulace do FV.
Přeji hezký večer a pevné nervy.

Offline

 

#7 2012-01-09 21:33:12

Marie66
Člen/ka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Seis 21.18

Já vyplním Přiznání k DPH např. pro s.r.o. Do kolonky "Fyzícká osoba oprávněná k podpisu" uvedu jméno jednatele a že je jednatel, on to podepíše, ale telefon uvedu svůj, protože při problému to stejně řeším já.
Stejně tak do kolonky "sestavil" napíšu svoje jméno. Není s tím problém (ve Zlíně, zatím :-) )

Editoval Marie66 (2012-01-09 21:34:16)

Offline

 

#8 2015-09-04 10:42:15

richardsonec
Člen/ka

Re: Živnost - vedení účetnictví

Podle mě můžete zpracovávat účetnictví a v podstatě daně taky. Ale možná na úrovní rady nebo zpracování. Ale pokud byste to chtěla dělat s tím, že vás uvede na přiznání atd, tak to podle mě musíte být členem daňových poradců nebo té jejich komory. jinak tak nelze konat.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB