Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-11-20 23:10:06

luciferka
Člen/ka

Přechod opravné položky k zásobám a rezerv při prodeji části podniku

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby při prodeji části podniku přešla na kupujícího tvorba opravných položek k zásobám a zákonné rezervy na opravu DHM.
1. Z § 23a ZDP jsem si vyšetla, že u rezerv ano, tzn. z pohledu prodávajícího bych to zaúčtovala 45x/588, z pohledu kupují 372/45x nebo musím rezervy u prodávajícího zrušit a zaúčtovat 45x/552? Součaně si nejsem jistá § 23a ZDP, zda jej můžu při prodeji aplikovat. Já rozumím prodeji podniku jako přechod podniku.
2. V případě opravných položek k zásobám (dočasný charkter) se domnívá, že ne, protože nejsou vytvářeny dle zákona o rezervách. Z pohledu prodávajícího bych to pak zaúčtovala 191/559 nebo je také možné je převzít a tím pádem je zaúčtovat z pohledu prodávajícího 191/558, z pohledu kupujícího 372/191?


Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

LŠ :-)

Offline

 

#2 2011-11-22 00:33:14

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod opravné položky k zásobám a rezerv při prodeji části podniku

Nevím. Zkuste diskusi zde: http://business.center.cz/business/diskuze/

Podle mého názoru může rezervu tvořit jen vlastník, a pokud přestanete být vlastníkem majetku, tak byste měli daňovou rezervu zrušit.

Kopíruji ČÚS 011, bod 3.: Při prodeji podniku nebo jeho části prodávající zruší rezervy (s výjimkou rezerv povinně vytvářených podle zvláštních zákonů - například atomový zákon, zákon o odpadech) a opravné položky, které se váží k prodávanému majetku, ve prospěch nákladů, zruší se oceňovací rozdíl k nabytému majetku či goodwill (z předešlých transakcí či vkladů) nepřímo prostřednictvím účtů oprávek a příslušných účtů účtové skupiny 55 - Odpisy, rezervy, komplexní náklady příštích období a opravné položky provozních nákladů nebo 64 - Jiné provozní výnosy podle povahy daného zůstatku. Časové rozlišení související s prodejem podniku nebo jeho části se v případě, že jeho povaha umožňuje převod na kupujícího, vyúčtuje podle bodu 3.2. obdobně jako prodej pohledávky nebo jako převod závazku, v ostatních případech se zaúčtuje do výsledku hospodaření. Dohadné položky aktivní přecházejí jako pohledávka na kupujícího, dohadné položky pasivní jako závazek, který přebírá kupující.
Prodávající vyúčtuje prodávaný majetek na příslušný účet ostatních mimořádných nákladů a tržbu z prodeje na příslušný účet ostatních mimořádných výnosů. Předávané závazky a rezervy povinně vytvářené podle zvláštních zákonů uvedené v bodu 3.1. vyúčtuje ve prospěch příslušného účtu ostatních mimořádných nákladů.
3.3. Kupující zachytí v účetnictví kupní cenu podniku nebo části podniku a převzatý majetek a předané závazky, popřípadě rezervy dle bodu 3.1., s případným využitím položky goodwillu nebo oceňovacího rozdílu k nabytému majetku podle ustanovení § 6 a § 7 vyhlášky.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB