Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-26 14:16:28

Eva 2011
Host

spolupráce při živnosti

Dobrý den, mám dotaz, na který mi má účetní ještě nebyla schopna odpovědět, avšak s poznámkou, že takový případ ještě neřešila.
Jsem OSVČ jako vedlejší. Od února 2008 jsem na rizikovém těhotenství, tedy na nemocenské. Termín porodu mám na konec září. Za rok 2008 tedy budu moct pracovat jen 5 měsíců. (leden, únor, říjen, listopad a prosinec).
Mám ale rozjednané zakázky a chtěla bych, aby za mě chodil pracovat můj manžel, který by si vyřídil spolupráci a také jako vedlejší, protože jedno zaměstnání již má. Vím, že při daňovém přiznání pak můžeme rozdělit příjmy max. 50% pro něj a 50% pro mě.

Můj dotaz zní: Jak je možné, že na něj musím napsat jen 50%, když v podstatě stále bude chodit pracovat on. Já budu mít také 50%, ale přitom bych neměla mít žádný příjem, když beru nemocenské dávky. Jde mi o to, abych pak třeba neměla problémy s OSSZ nebo jiným úřadem, a nemusela např. vracet nemocenskou.

Dále jde také o to, že se zabýváme údržbou zahrad a to je právě sezónní práce. V podstatě v měsících, kdy jsem jakoby mohla být výdělečně činná nebudu mít žádný účetní doklad, bude tedy jasné, že všechny zakázky byly v měsících, kdy jsem byla nemocná. Možná, že to vidím složitější než to ve skutečnosti je, ale potřebuji už od někoho jednoznačnou odpověď ,abych byla klidná.

Omlouvám se, jestli jsem to napsala moc složitě a předem děkuji za vaši odpověď.

Eva

 

#2 2008-05-27 23:36:14

Zdena
Moderátorka

Re: spolupráce při živnosti

Na manžela můžete napsat jen 50% příjmů a výdajů (omezeno maximální částkou zisku 45 tis. Kč za každý započatý měsíc spolupráce) proto, že vyšší podíl při rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osobu vám zákon o daních z příjmů prostě nedovoluje. Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok a nikdo nezkoumá, ve kterých měsících jste příjmy dosahovala. Zákon o daních z příjmů vám navíc ani nezakazuje mít příjmy i v době pracovní neschopnosti a při současném pobírání nemocenských dávek.

Pokud pobíráte nemocenskou ze zdrojů nemocenského pojištění zaměstnanců (tedy od svého zaměstnavatele, nebo jeho OSSZ),  je podmínkou nároku ztráta započitatelného příjmu ze zaměstnání, ze kterého je nemocenské poskytováno. Tuto podmínku splňujete i v případě, že v době PN podnikáte. Jestli jste si platila u své OSSZ dobrovolné nemocenské pojištění jako OSVČ a čerpáte nemocenskou i z těchto zdrojů, pak máte nárok na dávky pouze v případě, že samostatnou výdělečnou činnost nevykonáváte osobně.

Upozorňuji, že pokud za rok 2008 nedosáhnete příjmů ze zaměstnání (včetně nemocenských dávek) ve výši alespoň 96 tis. Kč, pak vás bude OSSZ považovat v tomto roce za OSVČ hlavní. To znamená, že budete muset odvést pojistné z minimálního vyměřovacího základu 1.596,- Kč za každý měsíc, ve kterém jste provozovala samostatnou výdělečnou činnost bez ohledu na skutečnou výši příjmů (přesněji řečeno za všechny měsíce roku 2008, na které jste neoznámila přerušení výkonu samostatné výdělečné činnosti).

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB