Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-21 12:10:13

Michal Pospíšil
Host

Studenti a DPP

Dobrý den, jsem OSVČ a chystám se zaměstnat studenty při realizaci jednoho projektu na DPP v rozsahu cca. 2 měsíce. Měsíční výdělek nepřesáhne 5 tisíc. Nevím, jestli jsme to pochopil správně, ale v takovém případě se výdělek automaticky zdaní 15% srážkovou daní? V případě, že by u mě student chtěl podepsat prohlášení poplatníka daně z příjmu, jak uplatním jeho slevu na dani? Je to tak, že od měsíčního výdělku před daní odečtu základní měsíční slevu na daň 2070Kč + slevu na studenta 335Kč a zbylou částku zdaním srážkovou daní? Mám právo odmítnout požadavek studenta na uplatnění slevy na dani, pokud mi administrace kolem připadá příliš složitá?

 

#2 2008-05-21 12:47:37

Re: Studenti a DPP

Vyjádřím se jen k poslední větě.

Administrativa kolem DPP je skutečně neuvěřitelná a já nutím všechny své spolupracovníky, co si u mě vydělají cca 10.000, aby si pořídili ŽL, jinak jim strhávám 10% z jejich odměny právě za tuto administrativu.

Nezapomeňte totiž, že musíte:
1. registrovat se na FÚ ke srážkové a zálohové dani a měsíčně odvádět (pozor, jsou to 2 různé daně, tedy 2 různé platby)
2. vést mzdové listy (a 30 let uchovávat)
3. vystavovat výplatní pásku
4. každoročně vyplňovat výčtování obou daní (tedy 2 různé formuláře)
5. pracovníkům vyplňovat potvrzení o zdanitelných příjmech
6. honit je, aby vyplnili růžové prohlášení, případně dodali potvrzení o studiu :-)
7. podle zákoníku práce sice DPP může být i ústně, ale vysvětlujte to úředníkům!

a sám výpočet odměny je poměrně složitý (viz pravidla a různé výjimky).

Takže práce několik hodin týdně navíc. Prostě je to k zbláznění :)

Offline

 

#3 2008-05-22 16:41:19

Zdena
Moderátorka

Re: Studenti a DPP

Způsob zdanění závisí na tom, zda student podepsal, nebo nepodepsal prohlášení:
a)    při podepsaném prohlášení zdaníte příjem bez ohledu na jeho výši zálohovou daní a studentovi můžete uplatnit slevy na dani (slevu na poplatníka, případně též slevu na studium, ale při vámi uváděné výši příjmu bude stačit sleva na poplatníka a daň z příjmu vyjde nulová)
b)    při nepodepsaném prohlášení použijete zálohovou daň až v případě, že měsíční příjem přesáhne částku 5 tis. Kč. Měsíční příjem do 5 tisíc se zdaňuje srážkovou daní. Při nepodepsaném prohlášení nelze uplatnit žádnou slevu na dani.

Výši daně a výplaty si můžete vypočítat v kalkulátoru zde:
http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocet-c … yform=true

Jak již vám napsal český antiúředník, všechna ta administrativa kolem je hrozná. Danění pouze srážkovou daní - bez podepsaných prohlášení -  se ale dá zvládnout docela v pohodě. Nedávat odměnu vyšší, než 5 tisíc měsíčně, srazit 750,- Kč a do konce příštího měsíce poslat sraženou daň na účet FÚ s předčíslím 7720. Začátkem následujícího roku se posílá celkem jednoduché vyúčtování srážkové daně (žlutý dvoulist). Mám podnikatelku, která to takto praktikuje už od počátku devadesátých let, uzavírá ale dohody se zaměstnanými lidmi, kteří už mají podepsané prohlášení jinde, nebo s důchodci, kteří až do konce roku 2007 neměli nárok na základní slevu.
Požadavek studenta na uplatnění slevy můžete zkusit odmítnout, ale právo na to nemáte. Pokud by se student domáhal třeba i dodatečného podepsání prohlášení (lze až do 15. února následujícího roku), pak mu budete muset vyhovět.

Offline

 

#4 2008-06-02 06:43:54

Michal Pospíšil
Host

Re: Studenti a DPP

Děkuji za odpověď. V případě, že za studenta odvedu srážkovou daň (15%) při nepodepsaném prohlášení, je možné, že při daňovém přiznání, pokud uplatní nárok na slevu na daň jako student, mu tato daň (nebo její část) bude vrácena?

 

#5 2008-06-02 06:48:43

Michal Pospíšil
Host

Re: Studenti a DPP

A ješte poslední dotaz. Pokud budu odvádět srážkovou daň za několik pracovníků, musím každou platbu posílat zvášť nebo mohu na účet FÚ poukázat celou částku najednou? Jestliže poukazuji odvod daně FÚ je jediným identifikačním číslem moje DIČ a předčíslí pro konkrétní daň? Na platbě tedy není vidět, za koho konkrétně (za jakého pracovníka) ji odvádím? Předem děkuji za odpověď.

 

#6 2008-06-02 22:13:02

Zdena
Moderátorka

Re: Studenti a DPP

Srážková daň je konečná a student nemá možnost podat daňové přiznání, ve kterém by uplatnil slevu na dani (příjmy daněné zvláštní sazbou se do daňového přiznání neuvádějí).
Daň odvádíte na účet FÚ jednou částkou. Odvádíte pod svým DIČ a na platbě není vidět - a nebude to vidět ani na ročním vyúčtování - komu byla sražena.

Offline

 

#7 2008-06-04 07:17:26

Michal Pospíšil
Host

Re: Studenti a DPP

Děkuji za odpověď. Jen mě teď napadá ohledně zálohové daně, jestli je třeba se nějak registrovat na FÚ. Jsem zatím registrován k dani z příjmu a také jako plátce daně srážkové? A jak mám vést evidenci výplat studentů na dohodu o provedení práce, když si nevydělají více než 5000 a při uplatnění slevy na poplatníka a studenta fakticky vyjde zálohová daň nulová? Pak přeci nebudu na FÚ posílat nic, že? (nakonec to vypadá, že studenty nepřemluvím, aby slevu neuplatnili:(

 

#8 2008-06-04 21:56:30

Zdena
Moderátorka

Re: Studenti a DPP

Bude třeba registrovat se i k zálohové dani. Mzdy evidujete na mzdových listech (náležitosti mzdového listu uvádí zákon o daních z příjmů). Výplaty jim buď pošlete na účet, nebo vyplatíte v hotovosti proti podpisu. Pokud vyjde nulová záloha, tak nebudete posílat nic. Do 20. února následujícího roku pošlete na FÚ vyúčtování daně ze závislé činnosti a funkčních požitků - také s nulami:-)

Vaše evidenční povinnosti jsou uvedeny v § 38j zákona o daních z příjmů. Najdete například zde:
http://business.center.cz/business/prav … cast4.aspx

Offline

 

#9 2008-10-24 19:38:59

Michal Pospíšil
Host

Re: Studenti a DPP

Dobrý den, před časem jste mi v diskusi prozradili, že se studenty, kteří uplatňují svůj nárok na slevu na dani, je více administrativy, než je milé. Ale bohužel se tomu nevyhnu.
Snažil jsem se na i-netu najít nějakou předlohu pro jednoduchý mzdový list ( který podle antiúředníka musím archivovat 30let), ale všechno se mi zdá příliš složité. Já přeci neodvádím za studenty na DPP žádné sociální ani zdravotní pojištění a po uplatnění slevy na daň vlastně ani daň samotnou, vzorové listy vždy obsahují tyto položky. Mohu to nějak zjednodušit? Nevíte o nějakém dostupném vzoru, kterých bych mohl použít? Co všechno musí takový lístek povinně obsahovat?
A vážně musím vystavit i výplatní pásku? A ta vypadá jak? Musí ji student osobně podepsat?

A poslední dotaz musím obojí (výplatní pásku i mzdový list) archivovat v papírové formě?

Předem děkuji za odpověď. Blíží se konec mého prvního podnikatelského roku a začínám mít pocit, že mě hned na FÚ zavřou za daňový únik:D

 

#10 2008-10-24 21:07:52

Re: Studenti a DPP

Mzdový list musíte vést v souladu se zákonem o daních z příjmů, § 38j - v tomto paragrafu je vyjmenováno vše, co musí obsahovat. Konkrétní forma závisí na vás, lze i v Excelu. Pro ČSSZ bude asi nejdůležitější údaj evidence odpracovaných hodin, aby brigádník nepřekročil 150 hodin.

Výplatní pásky posílám emailem. V zákoně o podpisu není zmínka.

Agendě spojené s DPP se nevyhnete, nuťte brigádníky, ať si pořídí ŽL. Pokud výdaje udržíte na nízké úrovni a podaří se vám uplatnit výdajový 50% paušál, není nutné ani uchovávat přijaté faktury. V tomto ideálním případě jen evidujete příjmy. Nic jiného se vymyslet nedá, pokud se chcete administrativy zbavit.

Offline

 

#11 2008-11-04 21:42:55

phx
Host

Re: Studenti a DPP

Dobry den!
Mel bych spise otazku z druheho konce. Jsem student a mam u dvou firem uvazek na DDP. Oboje je na srazkovou dan. Tam je limit 5000Kc mesicne. Zajimalo by me zda je to limit na zamestnavatele nebo celkem mesicni prijem. Jde mi o to, zda is mohu u dvou zamestnavatelu vydelat napr 3500 a 2500. Celkem tedy 6000 mesicne.

DEKUJI

 

#12 2008-11-06 00:13:33

Zdena
Moderátorka

Re: Studenti a DPP

Je to měsíční limit u jednoho zaměstnavatele. Můžete si u každého ze zaměstnavatelů vydělat 5 tisíc měsíčně ale pokud nebudete mít podepsané prohlášení (lze podepsat jen u jednoho zaměstnavatele), tak budete mít obě odměny zdaněné srážkovou daní. Příjmy od více zaměstnavatelů se pro účely zdanění nesčítají.

Offline

 

#13 2009-01-14 16:28:54

Sylvie
Host

Re: Studenti a DPP

Může si OSVČ zaměstnat 16-tileté dítě na DPP a jakou odčitatelnou položky si může uplatnit. Otec si uplatňuje odčitatelnou položku na dítě. Sylvie

 

#14 2009-01-15 22:09:56

Zdena
Moderátorka

Re: Studenti a DPP

Pokud dítě dokončilo základní školní docházku, tak je možné uzavřít s ním DPP. Dítě může podepsat prohlášení a uplatnit základní slevu na poplatníka, pokud už studuje, pak i slevu na studenta. Otec si může uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě za předpokladu, že je považováno za nezaopatřené - připravuje se na budoucí povolání, nebo se nemůže pro nepříznivý zdravotní stav připravovat atd. .... nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB