Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » notebook-dar+odvod DPH

#1 2008-05-20 11:23:46

Petra28
Člen/ka

notebook-dar+odvod DPH

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH, výpočet daní paušálem. Před pár měsíci jsem si koupil notebook potřebný k podnikání za cenu menší než 40 tis.Kč, takže žádné odepisování. Plánuji ale nákup lepšího notebooku, kvalitnějšího pro moji práci. Původní notebook bych chtěl darovat příbuznému (fyzická osoba - invalidní důchodce). Letos (přímý příbuzný) už sice nemusí odvést darovací daň. Jak to ale bude u mě? 1) Když sepíšeme darovací smlouvu, jakou částku notebooku tam uvedu? 2) Jak to bude s DPH, když jsem si ho při koupi uplatnil? Děkuji za odpověď!!!

Offline

 

#2 2008-05-20 14:58:54

Zdena
Moderátorka

Re: notebook-dar+odvod DPH

U vás se bude jednat o zdanitelné plnění - použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností podle § 13/4/a) ZDPH. Co se rozumí použitím hmotného majetku je uvedeno v odstavci 5. Základem daně je v těchto případech cena obvyklá - § 36/6 ZDPH.

Offline

 

#3 2008-05-21 10:54:39

Petra28
Člen/ka

Re: notebook-dar+odvod DPH

Nezlobte se, ale moc tomu nerozumím, s DPH nemám velké zkušenosti. Můžete mi prosím ještě poradit? Když uzvařu darovací smlouvu s FO-plně invalidní, uvedu notebook v DPFO jako dar. Koncem roku, kdy bude darovací smlouva sepsána si na internetu zjistím cenu obvyklou (např.notebook = 18.000,-Kč vč.DPH). Do darovací smlouvy tedy napíšu částku 18.000,-Kč a musím z této částky odvést DPH finančnímu úřadu nebo ne? Děkuji mockrát za odpověď!!!

Offline

 

#4 2008-05-21 12:29:37

Zdena
Moderátorka

Re: notebook-dar+odvod DPH

Ano, je to tak, jak píšete. Pokud bude zjištěná cena obvyklá včetně DPH, pak budete počítat daň shora: 18.000 * 0,1597. Ke dni darování by měl být vystaven doklad o použití s náležitostmi podle § 29 ZDPH.
Vidím, že se chystáte spáchat dobrý skutek darování až koncem roku, kdy už budete alespoň přibližně znát svůj základ daně z příjmů a budete vědět, zda vůbec potřebujete uplatňovat odčitatelné položky. Zkuste zvážit, zda by nebylo jednodušší a levnější prodat notebook jakékoliv nespřízněné osobě třeba za tisícovku.

Offline

 

#5 2015-12-08 23:30:39

Evelína77
Člen/ka

Re: notebook-dar+odvod DPH

dobrý den Zdenko,
mohla by jste mi poradit u darování vlastního výrobku? FO plátce DPH (vinař) daruje víno. Nejedná se o láhvové s etiketou, ale o sudové. V darovací smlouvě bude uvedená cena prodejní. Jaké povinnosti tomuto plátci DPH vyplívají z této situace?
- má povinnost odvést dph na výstupu (jakoby došlo k prodeji?) pokud ano, jak se to zaúčtuje, když nedojde k předání žádné hotovosti?
- a váže se k tomu ještě nějaká další jiná povinnost na kterou pamatovat?
děkuji moc za odpověď.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » notebook-dar+odvod DPH

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB