Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-19 21:08:23

David Š.
Host

Živnost jako vedlejší činnost

Dobrý den,
jsem zaměstnán na HPP, ale rád bych si zařídil ŽL coby "vedlejšák". Dočetl jsem se, že to je možné, pokud prokážu, že roční příjem plynoucí od mého zaměstnavatele je roven dvanáctinásobku minimální mzdy. Jak to ale udělat, když u zmíněného zaměstnavatele pracuji méně než rok? Může to být problém?
Díky

 

#2 2008-05-20 14:03:31

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Živnostenský list si můžete zařídit bez ohledu na výši příjmů ze zaměstnání. Podmínka prokázaného docíleného dvanáctinásobku minimální mzdy platí POUZE pro stanovení vašich záloh na sociální pojištění. Zahájení samostatné výdělečné činnosti se oznamuje nejpozději do 8 dnů zdravotní pojišťovně a příslušné správě sociálního zabezpečení a od té doby by měla OSVČ platit zálohy na pojištění. Jestliže jste zaměstnán, pak nebudete muset platit zálohy na zdravotní pojištění, pojistné zaplatíte až po skončení roku podle výše příjmů a výdajů. Se zálohami na sociální pojištění je to složitější, pokud neprokážete, že jste OSVČ vedlejší, pak vám předepíší zálohy ve výši 1.596,- Kč měsíčně, která odpovídá hlavní činnosti. Pokud ale už při oznamování zahájení činnosti (nebo o něco později) doložíte, že jste si buď za rok 2007, nebo už za rok 2008  vydělal v pracovním poměru (počet zaměstnavatelů není důležitý) alespoň 96 tis. Kč, pak nebudete muset platit zálohy na sociální pojištění a výši případného pojistného (pokud vám vůbec vznikne povinná účast na pojištění) stanovíte až po skončení roku.

Offline

 

#3 2008-05-20 14:24:41

David Š
Host

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Děkuji za odpověď. Jen se ještě zeptám, těch 96.000 je počítáno jako hrubá mzda?

 

#4 2008-05-20 14:50:41

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Počítá se výše vyměřovacího základu pro stanovení pojistného na sociální zabezpečení, tato částka většinou odpovídá hrubé mzdě (pokud jste ale dostal například odstupné, tak to by se nepočítalo) a k tomu můžete připočítat nemocenské dávky, pokud vám nějaké byly vyplaceny.

Vzor potvrzení najdete na stránkách ČSSZ zde:
http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/osvc.htm
Vyhledejte si tiskopis nazvaný Potvrzení o době trvání zaměstnání

Offline

 

#5 2008-08-03 15:15:19

Helena
Host

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Dobry den, jsem v castecnem ID a chtela bych zivnost jako vedlejsi cinnost (ubytovani) na UP mi bylo sdeleno ze muj privydelek nesmi presahnout 4000kc muzete mi poradit. Dekuji

 

#6 2008-08-06 21:37:11

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Pokud jste v evidenci uchazečů o zaměstnání, pak nemůžete provozovat živnost. Můžete pouze vykonávat činnost na základě pracovního, nebo služebního poměru v rozsahu kratším, než polovina týdenní pracovní doby (20 hodin), nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr s měsíčním výdělkem ve výši poloviny minimální mzdy (4.000,- Kč).

Pokud byste neposkytovala ubytování, ale pouze pronájem, pak si nemusíte vyřizovat živnostenský list. S příjmy z pronájmu - bez ohledu na jejich výši - můžete být i nadále v evidenci ÚP.

Offline

 

#7 2008-08-19 13:54:44

irena
Host

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Jsem zaměstnaná na HPP a mám masérské rekvalifikační zkoušky a chtěla bych se masírování věnovat jako koníčku a přivydělat si tímto  při zaměstnání.musím mít ŽL?nebo do jaké výše si mohu přivydělat vedle zaměstnání jinou pracovní činností abych nemusela platit soc.a zdr.poj a daně.když to už za mne odvádí zaměstnavatel?

 

#8 2008-08-24 21:32:30

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Pokud budete masírování provádět soustavně (bohužel, nikde není přesně vymezeno co je příležitostné a co soustavné), pak byste měla mít na tuto činnost živnostenské oprávnění a to bez ohledu na výši příjmů. Z přivýdělků vedle zaměstnání se nemusí platit SP a ZP z příjmů na dohodu o provedení práce a z příjmů z pronájmu.

Offline

 

#9 2011-03-24 13:52:36

jajkapajka
Člen/ka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Dobrý den.

Přibližně v polovině dubna bych si chtěla začít přivydělávat na živnostenský list - živnost volná - průvodcovská činnost, uplatňovat budu paušál (jinak mám zaměstnaní na dobu neurčitou). Nejprve tedy vyplním jednotný registrační formulář (tam si nevím rady s místem podnikání, v praxi se bude jednat o muzea, památníky a časem další místa, ale nevím co tedy zapsat), občanku mám :-), nechám si vystavit výpis z trestního rejstříku, přihlásím se na živnosťák, tam zaplatím 1000Kč a pak do 5ti dnů se musím nahlásit na správě soc. zabezpečení  a na zdravotní pojišťovně? a dál? a kde, kdy budu co platit - nějaké zálohy? nebo stačí že za mě platí zaměstnavatel a zaměstnavateli mám něco nahlásit? Živnost budu patrně vždy koncem letní sezóny pozastavovat. Ráda bych se Vás také zeptala jak to u mě bude počátkem příštího roku s daňovým přiznáním. Za zaměstnání - můj hlavní příjem a živnost vedlejšák budu dělat přiznání dohromady? Pokud ano, budu muset oslovit nějakou účetní aby mi přiznání udělala, není problém dostat od zaměstnavatele pro přiznání podklady?


S pozdravem JP

Je nějaký strop kolik si můžu přivydělat?

Editoval jajkapajka (2011-03-24 13:56:16)

Offline

 

#10 2011-04-26 13:59:24

vyky
Člen/ka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Dobrý den.
Jsem též zaměstnanec a mám možnost "vedlejšáku"ale mám problém s nějakými odpisy. Prostě pro drobnou výrobu vše dostanu a mám nulové náklady. Jen zisk , osobní spotřebu a žádné jiné nákladové položky. Budou pro mne asi nejvýhodnější možností paušální výdaje. soudím já. Je tomu tak? Děkuji.

Offline

 

#11 2011-04-26 14:00:09

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Ano.

Offline

 

#12 2011-04-29 11:05:56

markussius
Člen/ka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Dobrý den chci si udělat živnost volnou jako vedlejší a potřebuji vědět když budu mít zahraničního velkoobchodního dodavatele z německa tak musím nebo nemusím být plátce DPH??

Offline

 

#13 2011-05-01 23:28:49

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Pokud nebudete nakupovat zboží se spotřební daní, tak se stanete plátcem DPH až v případě, že cena pořízeného zboží přesáhne částku 326.000,- Kč bez německé daně za kalendářní rok.

Offline

 

#14 2015-08-04 09:52:05

bach1
Člen/ka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Dobrý den, Pracuji na HP ve firmě, která za mě odvádí veškeré odvody. Zřídil jsem si volnou živnost na případné ubytování přes léto. Jak je to s odvodem DPH a jak s odvodem SP a ZP ??? Děkuji.

Offline

 

#15 2015-08-04 23:37:33

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost jako vedlejší činnost

Zdravotní pojištění: pokud jste zaměstnancem a zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu (většinou z minimální mzdy)a podnikání je vedlejším zdrojem příjmů, tak nemusíte platit zálohy. Pojistné odvádíte jen jednou za rok po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ.  Přehled se odevzdává do konce dubna následujícího roku, pojistné má být zaplaceno nejpozději do 8 dnů od podání přehledu. Pojistné činí 6,75% z rozdílu příjmů a výdajů.


Sociální pojištění: pokud máte zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců, pak v prvním roce podnikání nemusíte platit zálohy na pojistné. V dalších letech postupujete podle výsledku podnikání za předcházející rok. Pokud daňový základ (daňovým základem je většinou rozdíl příjmů a výdajů) z podnikání za předcházející rok dosáhl rozhodné hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ, pak zpětně doplatíte pojistné a dále platíte zálohy jako OSVČ vedlejší. Více informací zde:
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … innost.php
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … y-zisk.php

Informace k DPH najdete zde: http://www.jakpodnikat.cz/silnicni-dan-dph.php
ale předpokládám, že nejste plátcem této daně.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB