Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-11-26 13:09:45

jarub
Člen/ka

Podnikání ve dvou

Dobrý den,

s kamarádkou chceme začít společně podnikat. Obě umíme zajímavé rukodělné techniky, takže chceme pořádat kurzy volnočasových aktivit, prodávat naše výrobky a materiál k tvorbě. Nevíme ovšem z kterého konce to vzít jaksi právně, úředně a účetně. Zda si každá založit živnost a účtovat 2 účetnictví (předpokládám jednoduchá?), zde ale nevím jak bychom to prakticky prováděli, kdo z nás by si které věci dával do nákladů apod. A také by to asi nepůsobilo dobře, kdybychom na společné akci vytáhli dvě pokladny a tak. Nenapadá mě však jiný způsob. Je to opravdu malá forma podnikání, počítám se vstupními náklady dohromady tak do 20 000,-kč.  Takže zakládat s.r.o. (a vést podvojné účetnictví) mi přijde celkem komplikované. Nabízí se tu možná i v.o.s., ovšem tady jsem úplně v koncích, protože o tomhle nevím celkem nic (myslím ty praktické věci). Vyčetla jsem na netu pouze obecné věci, ale není mi jasné například placení zdravotního a sociálního, nebo jak by vypadalo daňové přiznání každé z nás. Taky jsem se dočetal, že zisk se zpravidla rozděluje ročně, ale já tedy potřebuji peníze pro rodinu každý měsíc :). Nebo bychom si snad vypláceli mzdu?
Můžete mi prosím poradit, jakou formu společného podnikání zvolit?
Moc děkuji

Offline

 

#2 2010-12-02 15:19:05

janavk
Administrátorka

Re: Podnikání ve dvou

Já bych to řešila tak, že jedna by měla živnost, ta druhá bude u ní zaměstnaná na Dohodu (viz http://www.jakpodnikat.cz/zamestnani.php).  Záleží také na konkrétní pracovní a životní situaci každé z vás.

Offline

 

#3 2010-12-02 15:51:17

miruska.j
Člen/ka

Re: Podnikání ve dvou

Ještě se může uvažovat o sdružení fyzických osob ;-) Kdy se vede  jen jedna daňová evidence a rozděluje se podle smlouvy o sdružení.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB