Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-11-19 12:37:55

Stanislava
Člen/ka

Odvod zálohové daně z příjmů za zaměstnance

Dobrý den,

po dlouhé době bych měla pár dotazů, protože jsme bohužel byli nuceni zaměstnat pár řidičů. :(

Řidičům jsme dali hrubou mzdu 9800 kč, což je minimální mzda řidiče, když jsem dělala v programu mzdy, tak by vyšel odvod zálohové daně z příjmů 0 kč, protože sleva na poplatníka je asi o stovku vyšší. Chci se zeptat, zda se dávají na FÚ také nějaké přehledy jako na OSSZ a zdrav. pojišťovnu?

K čisté mzdě přidávám nezdanitelné náhrady - stravné, které dělá v průměru 17 tis., tudíž je mzda k výplatě celkem vysoká. Když jsme teď jednoho řidiče vyhodili, chce vyplnit pro úřad práce průměrný čistý výdělek. Když byl zaměstnán 1 měsíc a ten měsíc jsme mu i s náhradami vyplatili nějakých cca 26 tis., tak tam mám uvést tuto částku?

Dočetla jsem se zde o zákonném pojištění za zaměstnance. Vůbec jsem o něm neměla tušení. To lze sjednat u jakékoliv pojišťovny?

Předem moc děkuji za co nejrychlejší odpovědi. Přeji hezký víkend. Stanislava

Offline

 

#2 2010-11-24 00:08:14

Zdena
Moderátorka

Re: Odvod zálohové daně z příjmů za zaměstnance

Na FÚ se měsíční přehledy neposílají (předpokládám, že řidiči jsou daňovými rezidenty v ČR), stačí do 28. února následujícího roku poslat vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků (růžový dvoulist) s přílohami, minimálně s přílohou Počet zaměstnanců.

Cestovní náhrady se měsíčního výdělku nepočítají. Výpočet čistého průměrného výdělku není jednoduchý (neumím poradit), raději se poraďte na ÚP, jakou částku máte vyplnit.

Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele se sjednává jen s Kooperativou. Přihlášku a další informace najdete zde: http://www.koop.cz/pojisteni/zakonne-po … tnavatele/

Offline

 

#3 2010-12-08 20:08:55

Monda123
Člen/ka

Re: Odvod zálohové daně z příjmů za zaměstnance

Dobrý den, měla jsem podobný dotaz :) ale ještě bych se ráda zeptala, zda když je zaměstnance slovák, může si uplatnit danovou úlevu na poplatníka? A za jakých podmínek? Moc děkuji za odpověd. Monča

Offline

 

#4 2010-12-08 23:47:16

Zdena
Moderátorka

Re: Odvod zálohové daně z příjmů za zaměstnance

Základní sleva na poplatníka se vztahuje na všechny poplatníky bez rozdílu. Podmínkou je, že podepsali prohlášení k dani.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB