Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Faktura z jiného čl.státu EU

#1 2008-04-22 12:03:23

JanaU
Host

Faktura z jiného čl.státu EU

Dobrý den potřebovala bych poradit s použitím aktuálního deviz.kursu při účtování faktury z jiného členského státu EU. Např. faktura vystavena 12.3.08 předmětem faktury bylo dodání zboží u nás přijata 21.3.08 zaplacena 10.4.08 jakým aktuálním kursem přepočítat a zapsat do knihy faktur a odvést DPH. děkuji za odpověď

 

#2 2008-04-22 18:42:17

Zdena
Moderátorka

Re: Faktura z jiného čl.státu EU

Nevím, jak odpovědět - píšete o účtování a zároveň uvádíte údaj o zaplacení faktury. Vedete účetnictví, nebo daňovou evidenci?
O zboží neúčtuji, ale pokud vím, tak DPH přiznáváte ke dni vystavení DD (pokud je k dispozici), tedy k 12.3.08, a to je také den, ke kterému je možné uplatnit nárok na odpočet. Jestliže je zboží pořízeno např. v únoru a do 15. března nemáte daňový doklad, pak přiznáváte daň k 15. březnu. Datum zaplacení faktury tu nehraje roli. Pro účely DPH se provádí přepočet cizí měny na českou podle § 4/4 ZDPH, používá se tedy kurz ČNB (... platný pro osobu, provádějící přepočet ...), který je stanoven vnitřní směrnicí.
Pokud v účetnictví používáte například pevný měsíční kurz, pak si oceníte závazek vůči dodavateli, závazek vůči státu z titulu DPH i nárok na odpočet stejným kurzem. Pokud v účetnictví používáte denní kurz, pak pro přepočet faktury pro účely DPH použijete denní kurz ČNB ke dni 12.3.08 a pro ocenění závazku vůči dodavateli použijete denní kurz, platný ke dni, který máte stanoven ve vnitřní směrnici jako den uskutečnění účetního případu. Při pořizování zboží z JČS můžou nastat různé situace - doporučuji publikaci od Anagu DPH v příkladech, autorka ing. Ledvinková.
Pokud vedete DE, tak čtěte zde: http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=106

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Faktura z jiného čl.státu EU

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB