Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-06-08 08:54:22

šárka
Člen/ka

Dodatečné daňové přiznání k roku 2009

Dobrý den Zdeničko,obracím se na Vás  s prosbou.
Kamarád OSVČ potřebuje navýšit DP z roku 09 z důvodu vyřizování hypotéky,hypotéku bude mít na bydlení,ne na podnikání .
Takže "omylem "zapoměl vyfakturovat určitou částku-výše mi zatím není známá  a  když už bude podávat dodatečné DP,dodanili bychom i pohledávku z r.09 uhrazenou v r.2010, kdyby chtěl v roce 2010 uplatňovat výdaje procentem.Provozuje  živnost volnou .
Daňovku jsem mu nedělala já, takže zatím nevím,co bude pro něj výhodnější,ale když už se do toho vrtá,tak 20 000,- není taková hrůza. Vím,že opravný přehled na soc. a zdrav. nemusíme podávat,ale mohla byste mi trošku poradit s postupem?
Výdaje nebudu měnit,ty zůstanou stejné a v opravném navýším příjmy,dodaním , popř.požádám o prominutí penále,ale nevím,jakých
kolonek v tiskopisu se to bude přímo týkat.Moc Vám děkuji. Šárka

Offline

 

#2 2010-06-09 22:27:04

Zdena
Moderátorka

Re: Dodatečné daňové přiznání k roku 2009

Dobrý večer, Šárko.
Pokud budete zvyšovat příjmy o zapomenutou fakturu (předpokládám, že byla zaplacena v roce 2009), tak budete muset podat opravné přehledy o příjmech a výdajích. V přehledu pro ZP zvýšíte příjmy pouze o zapomenutý příjem, úpravy základu daně (z důvodu přechodu na paušál) přehled neovlivní, neboť vyměřovacím základem pro výpočet ZP je rozdíl příjmů a výdajů, úpravy základu daně se do vyměřovacího základu nepromítají (v.z. zvyšuje až v roce, ve kterém dojde k úhradě pohledávky). Do opravného přehledu pro OSSZ se vám dostane jak zapomenutý příjem, tak zvýšení základu daně o dodaněnou pohledávku, neboť vyměřovacím základem pro výpočet pojistného za rok 2009 byl daňový základ (nikoliv rozdíl příjmů a výdajů, jak tomu bylo v roce 2008).

V dodatečném přiznání k dani z příjmů zvýšíte příjmy na řádku 101 přílohy o příjem ze zapomenuté (a zaplacené) faktury, výdaje na řádku 102 necháte beze změny. Pohledávku roku 2009 (v přiznání za rok 2009 byste jí měli mít uvedenou v tabulce D) uvedete v tabulce E jako úpravu zvyšující a uvedete na řádku 105 přílohy. Budete vyplňovat celé přiznání, jako kdybyste vyplňovala řádné. Navíc vyplníte 6. oddíl.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB