Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-03-11 20:18:36

Bobo
Člen/ka

Povinnost přiznat daň

Dobrý večer,
nevím si rady a nějak tápu v § DPH - vývoz dovoz.
Ráda si pročítám Vaše odpovědi, ale na tohle se zatím nikdo neptal.

1) Obdržela jsem fakturu od org. v DE za službu - certifikace výrobků. Poskytnutí služby tuzemsku 25.1.2010, vystavení faktury 24.2.2010. Fakturu jsem obdržela 9.3.2010.  9.3. doplním na fakturu povinné údaje-vznikne daňový doklad (§31,odst.2,3,4)
A teď si nejsem jistá: udělám opravné DPH za leden, protože jsem povinna přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění  zdaň.plnění tj. k 25.1.2010. Myslím to tak dobře????

2) A ještě bych měla jeden dotaz - není mi moc jasné při dovozu zboží z EU, jak mám chápat v §25   vystavení daň.dokladu před 15. den následujícího měsíce .....

- Když přijmu zboží z EU  10.2., vystavení faktury 11.2., faktura přijde 16.2., doplnění údajů 16.2.=DUZP=povinnost přiznat a zaplatit daň v DPH za únor.
- Když přijmu zboží 1.3., vystavení faktury 28.2., faktura přijde 1.3., doplnění údajů 1.3.=DUZP=povinnost přiznat daň  v DPH za březen
- Když přijmu zboží 28.2., vystavení faktury 16.3., faktura přijde 17.3., doplnění údajů 17.3. = DUZP ???? a povinnost přiznat a zaplatit daň mám až v DPH za duben????
Právě tohle nevím jestli jsem pochopila dobře, jak je to s vystavením dokladu po 15. dni následujícího měsíce.

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Čím víc se začítám do zákona o DPH, tím víc to nechápu a nedokážu si to objasnit na příkladech.

Prosím jestli mi můžete poradit
Děkuji a přeji hezký den Bobina

Offline

 

#2 2010-03-14 01:22:00

Zdena
Moderátorka

Re: Povinnost přiznat daň

1) Ano. Zdanitelné plnění se uskutečnilo dnem poskytnutí služby. Den vystavení DD není  v tomto případě důležitý, neboť doklad byl vystaven až po poskytnutí služby.

2) Podle § 25 přiznáváte daň k 15. dni následujícího měsíce, ale když vystavíte (doplníte údaje) DD dřív, tak přiznáte daň k tomuto dřívějšímu dni. 16.2.= povinnost přiznat daň.

Ano. 1.3. = den povinnosti přiznat daň. Datum vystavení DD předchází patnáctému dni následujícího měsíce, takže přiznáváte daň ke dni vystavení DD.

Zboží jste pořídila v únoru, takže musíte přiznat daň NEJPOZDĚJI 15. března. Doplnění údajů 17.3. je dnem vystavení dokladu. Doklad byl vystaven až po patnáctém dni následujícího měsíce po pořízení zboží, datum vystavení DD neberete na vědomí (je vystavený pozdě) a přiznáváte daň podle § 25/1 ZDPH k patnáctému dni násl.měsíce po pořízení zboží.

Offline

 

#3 2010-03-14 22:14:41

Bobo
Člen/ka

Re: Povinnost přiznat daň

Dobrý večer paní Zdeno,

moc Vám děkuji za odpověď. Jste úžasná, obdivuji Vás. Hodně často chodím na tyto stránky. Zákon si sice přečtu, ale pochopit ho na příkladu v zákonu nevyčtu.

Prosím ještě bych se Vám chtěla zeptat ohledně mojich dotazů:

Pokud obdržím fakturu za zbočí či službu pozdě, DPH za příslušné období budu mít již hotové, musím dělat dodatečné přiznání a nebo můžu fakturu zařadit do následujícího měsíce. DPH uplatnuji i odvádím, takže vyjde stejně 0 a krácení koeficientem nemám. Bude za to nějaký postih?

A prosím Vás ještě mám jeden dotaz.
Když pořizuji hmotný majetek (výrobní stroj cca.70tis. Kč) z EU od reg.organizace - je u majetku nějaká zválštnost v DPH,odpisech.... nebo cokoliv jiného něž u přízení majetku v ČR? abych něco neopomněla.

Děkuji Vám
přiji hezký večer
Bobina

Offline

 

#4 2010-03-18 18:47:20

Zdena
Moderátorka

Re: Povinnost přiznat daň

Dobrý večer, paní Bobino. Nepřehánějte to s chválou, musím konstatovat, že často nerozumím ani slovu a potřebovala bych zákon o DPH přeložit z češtiny do češtiny:-)

Správně byste měla podat dodatečné přiznání. Doměrek nehrozí, ale mohli by dát pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžní povahy podle zákona o správě daní a poplatků.

Při pořízení hmotného majetku není žádná zvláštnost.

Offline

 

#5 2010-03-19 21:25:32

Bobo
Člen/ka

Re: Povinnost přiznat daň

Dobrý večer paní Zdeno,
moc Vám děkuji za odpověď. Pochvala Vám právem náleží.
Díky, hezký večer
Bobina

Offline

 

#6 2010-04-18 23:50:37

ohajek
Člen/ka

Re: Povinnost přiznat daň

V souvislosti s touto problematikou bych si take dovolil jeste jednu otazku - v ZDPH me totiz mate, kdyz se mluvi o automobilech (resp. novych automobilech) ze zahranici, ac ja k nim pristupuji jak k obchodovanym vece. Jsem uplne zacinajici obchodnik s automobily (resp. jsem se po novem roce osamostatnil a snazim se to zvladat sam na sebe) a take platce DPH samozrejme. Idealne bych potreboval vysvetlit modelovou situaci...

Rekneme, ze jsem v breznu koupil v zahranici (DEU) novy automobil (od platce DPH, takze bez MwSt.), ale auto je tady na sklade - trva treba mesic/dva nez si jej nekdo koupi. Promitne se mi nejak DPH, dokud auto neprodam?!

Offline

 

#7 2010-04-19 00:38:35

Zdena
Moderátorka

Re: Povinnost přiznat daň

Pořízení auta přiznáte na řádku 3 přiznání k DPH (vzhledem k tomu, že jste oba plátci, se jedná o klasické pořízení zboží z jiného členského státu a je jedno, že jde o nový dopravní prostředek)a zároveň si na řádku 44 uplatníte nárok na odpočet daně. Předpokládám, že jste čtvrtletní plátce, takže vám nákup auta (zboží) projde přiznáním za 1. čtvrtletí 2010.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB