Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-11 13:14:36

milanecek
Člen/ka

daňová evidence+přeplatek na sociálním poj.

Dobrý den,
pokud jsem si vydělal na vedlejším příjmu 50000,- je nutno vést daňovou evidenci pokud nechci dělat odpočet paušálem?
Na sociálce jsem ze začátku roku zaplatil zálohu cca 10000,- a teď jsem zjistil že jsem nemusel, jak mám požádat o její zpětné proplacení?
Počítám s tím že pokud vydělám čistý příjem 54000,- nemusím platit soc.pojištění, je to tak? Zdravotní poj. se platí i při tomto vedlejším příjmu?
Díky moc za odpovědi.
Milan

Offline

 

#2 2010-01-16 01:29:11

Zdena
Moderátorka

Re: daňová evidence+přeplatek na sociálním poj.

Pokud neuplatníte výdaje procentem z příjmu, pak zřejmě povedete daňovou evidenci. Také se můžete rozhodnout, že neuplatníte žádné výdaje a přiznáte jen příjem.
Jestliže jste podnikal celý rok a zároveň jste měl důvody pro vedlejší činnost (zaměstnanec, student, poživatel důchodu ...) a vykážete základ daně z podnikání nižší, než 56.532,-, tak vám nevznikne povinná účast na důchodovém pojištění. Zaplacená záloha bude přeplatkem pojistného, který si můžete na základě přehledu o příjmech a výdajích nechat vrátit.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB