Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-11-28 16:32:30

LuděkV
Člen/ka

Sdružení FO

S manželkou jsme začali podnikat v jedné činnosti, založili jsme sdružení. Má otázka je ohledně účetnictví: musí každý vést své účetnictví nebo může být společné a jak poté provést daňové přiznání. Nebo je to jinak? Děkuji za odpověď. Valenta

Offline

 

#2 2009-11-29 14:41:59

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení FO

Předpokládám, že povedete daňovou evidenci. Pověřený účastník sdružení (vy, nebo manželka) povede evidenci o příjmech a výdajích celého sdružení a po skončení roku rozdělí příjmy a výdaje ve sjednaném poměru (podle smlouvy o sdružení) na jednotlivé účastníky.

Offline

 

#3 2009-12-04 14:08:52

LuděkV
Člen/ka

Re: Sdružení FO

Dobrý den, to tedy znamená, že vypracuji společné daňové přiznání a pak jej rozdělím v daném poměru a vypracuji na každého daňové přiznání zvlášť, nebo to špatně chápu.
Děkuji za odpověď. Valenta

Offline

 

#4 2009-12-05 21:15:41

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení FO

Dobrý večer. To znamená, že za sdružení vypracujete (jako pověřený člen) společnou daňovou evidenci. Pokud má některý z manželů, nebo oba, ještě další samostatné aktivity mimo sdružení, tak si za tyto aktivity vedou evidenci odděleně. Daňové přiznání za sdružení nebudete vypracovávat, neboť sdružení fyzických osob nemá právní subjektivitu a nemůže být poplatníkem daně z příjmů. Daňovými poplatníky jsou jednotliví účastníci sdružení, každý podá daňové přiznání za sebe. Do společné daňové evidence uvedete příjmy a výdaje, které se týkají sdružení, na konci roku je sečtete a beze zbytku rozdělíte mezi účastníky v poměru podle smlouvy (například poměr rozdělení společných příjmů bude 50 : 50 a společných výdajů též 50 : 50). Svůj podíl příjmů (případně i skutečných výdajů) si pak každý z vás zapíše do svého daňového přiznání jako příjem z podnikání.

Co se týká výdajů, tak tam za splnění určitých podmínek můžete místo skutečných výdajů zvolit výdajový paušál, samozřejmě za předpokladu, že to pro vás bude daňově výhodnější. Pokud by vás zajímaly možnosti použití výdajového paušálu, tak zkuste pročíst zde:
http://www.volny.cz/eva-m/sdruzeni_machacek.txt
kapitolku Účastníci sdružení a daň z příjmů. Je to sice starší text, uvedená procenta už neodpovídají současným, ale je tam dost názorných příkladů, které mohou posloužit jako vodítko.

Offline

 

#5 2010-02-05 22:07:37

ZuzanaP
Člen/ka

Re: Sdružení FO

Dobrý večer, chtěla jsem poprosit o radu. Existují 2 členové Sdružení fyzických osob, zabývající se prodejem služeb, vždy daňová přiznání-příjmy, výdaje 50:50. DPH přiznává za oba člen č.1., druhý má Přiznání DPH nulové. Na člena č. 1 je vedena daňová evidence, jsou pod jeho jménem vystavovány faktury, bankovní účet na jeho jméno. Tento člen začal mít v průběhu roku další aktivity-zprostředkování prodeje. Faktury byly vystavovány pod stejným jménem jako u prodeje služeb, ve stejné číselné řadě, faktury byly zahrnuty v průběhu roku do DPH. Jak to bude u daně z příjmů FO, tyto příjmy se ve skutečnosti týkají pouze jeho. Tyto faktury (příjmy) se dají lehce vysledovat. Jedná se o jednoho příjemce = 1 FA/ 1 měsíc. Předem děkuji za pomoc.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB