Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a přepravné za zboží pod celním dozorem

#1 2009-11-26 10:18:11

RomanaM
Člen/ka

DPH a přepravné za zboží pod celním dozorem

Poprosím o vysvětlení, jak postupovat.
Jsme česká firma, plátce DPH. Uskutečnili jsme přepravu zboží z Německa, ovšem z přístavu (odesílatel byl z mimoevropské unie) .Zboží jelo pod celním dozorem a byl vystaven dokument T1, proběhlo vyclení zboží na české celnici. Objednavatel,kterému budu posílat fakturu za přepravné,byla také česká firma,plátce DPH, místo vyložení-v Čechách.
Fakturujeme přepravné české firmě s DPH či ne?
Moc děkuji

Offline

 

#2 2009-11-28 00:54:28

Zdena
Moderátorka

Re: DPH a přepravné za zboží pod celním dozorem

Přeprava zboží při dovozu je podle § 69 ZDPH službou přímo vázanou na dovoz zboží a je osvobozena od daně (s nárokem na odpočet). Není důležité, zda fakturujete plátci, či neplátci. Pořizovatel zboží bude povinen zahrnout náklady na přepravu do základu daně podle § 38 ZDPH.

Přepravné bych určitě fakturovala bez DPH. Osvobození od daně se podle českého zákona o DPH vztahuje na přepravu v tuzemsku, přeprava na úseku mimo tuzemsko vůbec není předmětem české DPH. Nevím, jestli vám nevznikají nějaké daňové povinnosti v Německu, ale domnívám se, že úprava v německém zákoně o DPH je obdobná a že jde také o osvobozené plnění.

V přiznání by měla být uvedena osvobozená tuzemská část trasy na řádku 22 a na řádku 25 zbývající část trasy s místem plnění mimo tuzemsko.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a přepravné za zboží pod celním dozorem

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB