Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-29 07:07:00

barča80
Člen/ka

DPP a školení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je mou povinností zaměstnavatele, provádět s brigádníky (kteří navíc pracují v terénu - sběr dat v obchodech zadavatele - ne v mých) školení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví. Je třeba absolvované školení nějak zaznamenat a archivovat? A druhý dotaz: Někde ve fóru jsme zahlédla, že zaměstnavatel má zákonnou povinnost pojistit u Kooperativy své zaměstnance? Platí to i u DPP? (příležitostné práce) Předem děkuji za odpověď. Eva

Offline

 

#2 2009-11-04 22:19:03

Zdena
Moderátorka

Re: DPP a školení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví

BOZP nevím, zkuste něco najít tady: http://www.guard7.cz/  mají i poradnu.

Zaměstnavatel má povinnost platit pojištění od chvíle, kdy zaměstná prvního zaměstnance. Podle zákoníku práce je zaměstnancem i pracovník, se kterým uzavřete dohodu o provedení práce.

Pokud máte stálé zaměstnance, z jejich vyměřovacích základů odvádíte Kooperativě pojistné, pak v tomto pojistném už máte zahrnuté i dohodáře, protože jejich vyměřovací základ je nulový a tím vám nijak nenavyšuje částku pojistného.

Pokud zaměstnáváte pouze dohodáře, tak byste měla platit pojistné 100,- Kč čtvrtletně. Z DoPP sice nevzniká žádný vyměřovací základ pro SP, vypočítané pojistné je nulové, ovšem podle přílohy č. 2 k Vyhlášce MF č. 125/1993 Sb. činí minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí 100,- Kč.

Offline

 

#3 2009-11-04 22:19:47

Zdena
Moderátorka

Re: DPP a školení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví

Uzavření DoPP nemusíte hlásit, stačí platit daň (srážkovou či zálohovou). Srážková daň se neplatí zálohově, to by pak snad ani nebyla srážková daň:-) Na počátku následujícího roku podáváte na FÚ vyúčtování daně a v tomto vyúčtování vyčíslíte případný přeplatek. Na vrácení přeplatku je třeba napsat žádost, jinak přejde do dalšího roku. FÚ rozliší při případné kontrole daně ze závislé činnosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB