Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-13 15:40:09

renat
Člen/ka

registrace k DPH a paušál. náklady

Dobrý den. Dcera je kadeřnice, ma smlouvu na pronajatý prostor, smlouvu na odběr elektr. a tepla. Faktury za používané přípravky jsou mimo jiné i od slovenské fmy, ale v Kč. Samozřejmě odběr přípravků nepřekročí 326tis. za rok a  též obrat nepřekročí milion. Je nutná registrace k DPH? Může využít paušální náklady 60%? Zákaznice nevyžadují stvrzenky, je nutné je vypisovat? Pokud ne, jak vést přijmy? Děkuji.

Offline

 

#2 2009-10-15 01:31:24

Zdena
Moderátorka

Re: registrace k DPH a paušál. náklady

Registrace k DPH není v uvedeném případě nutná. Kadeřnice může uplatnit výdaje procentem z příjmů, výdajový paušál u řemeslných živností se od roku 2009 zvyšuje na 80%. Pokud zákaznice nevyžadují stvrzenky, tak jenom evidujte příjmy v souladu s § 39, odst. 2 zákona o správě daní a poplatků. Máte povinnost vést průběžně evidenci plateb v hotovosti, forma není předepsána. Podle mého názoru postačí listy z diáře, ve kterém máte objednané zákaznice (s uvedením částky), nebo zapisovat jednotlivé příjmy do sešitu, na volné listy, do tabulky v excelu....

Offline

 

#3 2009-10-15 15:11:07

renat
Člen/ka

Re: registrace k DPH a paušál. náklady

Velice děkuji za odpověd. Ještě mám dotaz. Pokud by prodávala vlasové přípravky v kadeřnictví, stačí živnost kadeřnictví nebo musí mít obchod? I na tento prodej lze potom uplatnit paušální náklady 80%? Začala podnikat v letošním roce. Musí vést evidenci zásob a na konci roku zbylé zásoby oceňovat? Předem děkuji.

Offline

 

#4 2009-10-23 02:08:52

Zdena
Moderátorka

Re: registrace k DPH a paušál. náklady

Na samostatný prodej vlasové kosmetiky by si dcera měla vyřídit živnostenské oprávnění. K příjmům z prodeje musí uplatňovat výdaje stejným způsobem, jako k příjmům z kadeřnictví, buď u obojího skutečné, nebo paušální. Při paušálu nemusí vést evidenci zásob.

Povinnými evidencemi jsou záznamy o příjmech a evidence pohledávek (§ 7/10 ZDP), evidence příjmů ( = průběžná evidence jednotlivých plateb), evidence hmotného majetku, který lze odpisovat (§ 39 zákona o správě daní a poplatků) a myslím, že i ceníky prodávaného zboží podle zákona o cenách, ale to nevím jistě.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB