Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-09-30 19:48:08

Tichá
Člen/ka

náhrady za telefon

Dobrý den, nejdříve bych chtěla poděkovala paní Zdeně za její odpovědi, vždy srozumitelné a věcné. Nyní k mému dotazu, vedeme daňovou evidenci, zaměstnáváme řidiče, kteří používají svůj mobilní telefon a majitel firmy jim chce vyplácet náhrady za telefon formou nezdaněné dávky ve mzdě. Jednalo by se o částku, kterou by řidiči nedanili, ale firma by si ji dávala do nákladů ? Nevím zda je tento postu správný. Děkuji Tichá

Offline

 

#2 2009-10-04 22:47:36

Zdena
Moderátorka

Re: náhrady za telefon

Ano, je to možné. Pokud zaměstnanec dodá seznam hovorů, které uskutečnil pro zaměstnavatele a potvrzení o zaplacení svého telefonního účtu (nebo dobití kreditu), tak byste mu mohli tyto výdaje proplatit. U vás budou daňově uznatelným výdajem a řidičům je nebudete zdaňovat. Umožňuje to ustanovení § 6/7/c) ZDP: částky, kterými zaměstnavatel hradí zaměstnanci prokázané výdaje, které za zaměstnavatele vynaložil ze svého tak, jako by je vynaložil přímo zaměstnavatel.
Dala by se přiznat i náhrada za opotřebení telefonu podle § 6/7/d), ale nevím, jestli by to vůbec stálo za tu práci a jak jí správně vypočítat.

Pokud byste chtěli vyplácet formou paušální náhrady, tak pročtěte § 6/8 ZDP. Paušál musí být stanoven na základě kalkulace skutečných výdajů a uveden ve vnitřní směrnici, v pracovní, či jiné smlouvě.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB