Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DUZP před registrací k DPH

#1 2009-04-07 09:53:36

petrstary
Člen/ka

DUZP před registrací k DPH

Dobrý den,

jsem OSVČ, pracuji pro jedinou firmu, které vždy na začátku měsíce fakturuji práci odvedenou v minulém měsíci. Překročil jsem milionový obrat, zjistil to pozdě, dodatečně jsem se zaregistroval jako plátce DPH, a to k datu 2.4.2009. Teď potřebuju vystavit fakturu za práci provedenou v březnu - tj DUZP pro potřeby DPH by bylo 31.3., kdy jsem ale ještě nebyl plátce. Mám tedy fakturu za březen vystavit ještě bez DPH, přestože ji vystavuji až teď, už jako plátce?

A druhá otázka. Uplatňuji výdaje procentem z příjmů, takže moje "účetnictví" je opravdu jednoduché, vlastně ani žádné nevedu, jen vždycky v březnu sečtu příjmy za minulý rok a vyplním DP (proto jsem taky pozdě zjistil povinnost zaregistrovat se jako plátce DPH). Když jsem teď plátce DPH, musím na tomto něco měnit? Vydané faktury mám jen dvě za měsíc (fakturuji dvě různé činnosti té jedné firmě), přijatých faktur, které bych mohl uplatnit pro odpočet DPH, bude minimum. Můžu si dál své "účetnictví" vést formou skládání faktur na hromádku s tím, že z toho vždy celkem jednoduše spočítám údaje pro přiznání k DPH, nebo musím ze zákona vést něco složitějšího? Třeba kdyby na mě přišla kontrola z FÚ, bude jim stačit předložit těch pár faktur?

Díky za odpovědi.

Offline

 

#2 2009-04-08 18:42:59

Zdena
Moderátorka

Re: DUZP před registrací k DPH

Fakturu za březen vystavte bez DPH - ještě jste nebyl plátcem.

Máte povinnost vést evidenci podle § 100 zákona o dani z přidané hodnoty. Při kontrole DPH chtějí vidět tzv.záznamní povinnost. Například na řádku 40 (nárok na odpočet z přijatých plnění) jste uvedl částku, která je součtem deseti různých daňových dokladů (faktury, paragony), takže byste měl mít seznam těchto dokladů, aby bylo zřejmé, z čeho se částka skládá. Totéž u vydaných faktur, na kus papíru si můžete sepsat faktury, které v daném čtvrtletí přiznáváte, např. fa č. 7 - základ daně + daň, fa č. 8 - základ daně + daň atd., podtrhnete, sečtete a máte hotovo.
Také si můžete zjednodušit život tím, že do přiznání za 2. a 3. čtvrtletí uvedete jen svá zdanitelná plnění (vydané faktury) a přiznáte daň na výstupu. Daň na vstupu pak můžete uplatnit najednou až v přiznání za 4. čtvrtletí 2009 (nebo dokonce i později, máte na to 3 roky).

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DUZP před registrací k DPH

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB