Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a obnovitelné zdroje

#1 2009-03-11 14:47:16

vena.zeman
Host

DPH a obnovitelné zdroje

Dobr den,
není mi zcela jasné jak je u s platbou DPH pokud vlastním např. vodní elektrárnu a prodávám elektřinu do sítě. Pokud nejsem plátcem DPH tak se výkupní cena navyšuje o DPH (tedy např. u fotovoltaiky 12,89x1,19)? V případě že jako fyzická osoba vybuduju velkou fotovoltaickou elektrárnu ze které bude "zisk" větší než 1 mil kč stanu se povině plátcem DPH přestože nemám živnostenksý list?
Pokud se pohybuji na hraně 1 mil jeden rok přes druhý pod, končí pro mě povinost být plátcem DPH v letech následujícíh po sníženém obratu?

 

#2 2009-03-13 22:21:28

Zdena
Moderátorka

Re: DPH a obnovitelné zdroje

Pokud bude váš obrat za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích měsíců (pozor nekryje se s kalendářním rokem) vyšší, než 1 mil. Kč, tak se povinně stanete plátcem DPH. Živnostenský list v těchto případech nehraje roli, stačí, že samostatně uskutečňujete ekonomickou činnost.
Když už se stanete plátcem, tak to musíte vydržet s DPH minimálně rok. Pak znovu můžete prozkoumat svůj obrat (opět se jedná o 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích měsíců - například březen 2009 až únor 2010) a pokud jste za sledované období obrat nižší, než 1 mil. Kč, tak můžete požádat o zrušení registrace.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a obnovitelné zdroje

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB