Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-27 09:35:56

ikocova
Člen/ka

prodej v aukci

Dobrý den. Chtěla bych se dotázat, zda vzniká povinnost zdanit příjem v případě prodeje počítačových komponentů na internetové aukci v roce 2008, když objem prodeje překročil částku 100.000,-Kč. Jedná se o komponenty shromážděné za delší časové období - nákupené jako  nové v prodejnách ( s fakturou) i výměna a nákup komponentů  mezi kamarády ( bez dokladu), přičemž se jednalo o manželovo koníček - různě vylepšoval své počítače v domácnosti, příbuzným a kamarádům a tyto komponenty mu zbyly a proto došlo k jejich prodeji, nebo´t by si rád pořídil ŽL a začal v oblasti počítačů i podnikat a z toho důvodu se chtěl komponentů zbavit, neboť ztrácejí hodnotu a při podnikání by je ani nemohl použít. K příjmu dále uvádím, že hodnota původního nákupu komponentu ( ovčem bez existujícího dokladu ) byla většinou větší než získaná částka při prodeji, zisk byl tedy dosažen minimální. V případě nutnosti zdanění prosím o radu, jakým způsobem by mohl manžel doložit své výdaje, aby nemusel ( vlastně nadbytečně ) danit celý pájem za prodej komponentů. Děkuji.

Offline

 

#2 2009-03-04 16:45:42

Zdena
Moderátorka

Re: prodej v aukci

Jedná se o příjem z prodeje movitých věcí, který je osvobozen daně podle ustanovení § 4, odst. 1, písm. c) zákona o daních z příjmů.

Offline

 

#3 2009-03-06 12:46:19

ikocova
Člen/ka

Re: prodej v aukci

Děkuji za odpověď, jen jsem se chtěla ujistit, zda jsem § 4 pochopila správně a trochu mne zmátlo zahrnutí prodeje movitých věcí v různých článcích ( MF Dnes apod. ) do ostatního příjmu pod § 10 - v tom případě by se ale muselo jednat o prodej za účelem zisku, nebo ne? Jak ale finančnímu úřadu případně dokázat, že zisk nebyl dosažen? Děkuji.

Offline

 

#4 2009-03-15 23:06:40

Zdena
Moderátorka

Re: prodej v aukci

Jako ostatní příjem podle § 10 ZDP se zdaňuje příjem z prodeje motorových vozidel, letadel a lodí, pokud doba mezi nabytím těchto movitých věcí a jejich prodejem je kratší, než 1 rok.
Dále s zde zdaňují příjmy z prodeje věcí, které byly zahrnuty v obchodním majetku poplatníka a ještě neuplynulo 5 let od jejich vyřazení z obchodního majetku. Píšete, že si manžel teprve bude vyřizovat ŽL, z toho soudím, že neměl nakoupené komponenty v minulosti zahrnuty do obchodního majetku, neboť žádný OM neměl:-) Zkrátka prodává své osobní věci, které už nepotřebuje.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB