Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-03 13:47:30

Lucie
Člen/ka

Vratka půjčených peněz

Dobrý den, mám následující dotaz:

Vedu daňovou evidenci manželovi, který začal podnikat v roce 2002 v oboru nákup a prodej. Do začátku podnikání si musel půjčit 120.000,-- Kč, celá částka byla uvedena jako vklad hotovosti a zapsána do peněžního deníku (kolonka peněžní vklady - příjmy nezahrnované do základu daně z příjmu). Peníze byly zapůjčeny od rodičů a přátel bezúročně, nebyl přesně stanoven termín vrácení, šlo jen o ústní dohodu. V září 2008 manžel ukončil podnikání - zrušil živnost. Nyní potřebujeme peníze z účetnictví "vytáhnout", abychom je mohli vrátit. Nevím, kam správně uvedený výdaj zařadit. Nejedná se o výběr pro vlastní spotřebu, a tak si myslím, že vratka půjčených peněž je výdaj daňově uznatelný. Patří tedy do kolonky výdaje ovlivňující základ daně z příjmu?

Offline

 

#2 2009-02-05 01:16:15

Zdena
Moderátorka

Re: Vratka půjčených peněz

Přijetí půjčky nebylo zdanitelným příjmem, tedy ani vrácení půjčky nebude zdanitelným výdajem. Za půjčené peníze si manžel něco pořídil (zboží, službu) a zaplacené částky už jednou uplatnil jako výdaj na podnikání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB