Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-01-28 15:50:58

vachousek
Host

ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Dobrý den,
           mám konkrétní dotaz.Zřídil jsem si ŽL s účinností od 1.2. 2009, ale podnikat začnu až zřejmě koncem
           měsíce února 2009.V současné době jsem veden na ÚP.
           Chci se zeptat, jestli jsem povinen se zaregistrovat na FÚ od 1.2. co mi běží živnostenský list,nebo až
            s podepsáním smlouvy či nástupem do zaměstnání.Nyní se pouze zaučuji bez smlouvy,seznamuji se
           s podmínkami nové práce.
           Kdy jsem povinen se přihlásit na OSSZ a začít si sám platit sociální a zdravotní pojištění a kdy mám
           nahlásit počátek podnikání na OZP?
           Děkuji předem za odpověď.

 

#2 2009-02-03 21:44:54

Zdena
Moderátorka

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Na FÚ vás přihlásí živnostenský úřad. Pokud jste byl ještě alespoň počátkem února veden na ÚP, tak zahajte provozování živnosti až od března, abyste nemusel platit pojistné na SP a ZP i za únor. Na OSSZ povinně oznamujete zahájení činnosti do 8. dne následujícího měsíce. Na OZP do 8  dnů od skutečného zahájení činnosti.

Offline

 

#3 2009-02-12 16:51:25

Nela
Člen/ka

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Na FÚ Vás přihlásí živnostenský úřad jen v případě, kdy je při ohlášení živnosti zaškrnuta na jednotném registr. formuláři tato volba a jsou vyplněny další náležitosti na příslušném formuláři. Jinak musíte na FÚ sám, lhůta je 30 dnů ode dne převzetí výpisu z živnostenského rejstříku.
Až začnete skutečně vykonávat výdělečnou činnost, zaregistrujte se i na OSSZ a zdrav. pojišťovně - lhůta do 8. dne následujícího měsíce. (Opět předpokládám, že jste neprovedl registraci při ohlášení živnosti.)

Offline

 

#4 2009-02-12 17:41:26

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

To není tak jednoznačné.

ŽZ § 48
(1) Živnostenský úřad zašle výpis, případně jiným způsobem (§ 60 odst. 5) sdělí údaje o živnosti a o podnikateli místně příslušnému správci daně, vykonávajícímu správu daně z příjmů, Českému statistickému úřadu...

Není tam "může zaslat".

ŽÚ údaje o registraci ŽL posílal i kdysi, když ještě nebyly JRF. Pomocí JRF lze FÚ poslat dodatečné údaje, např. nahlásit číslo bankovního účtu, apod.

Ale na FÚ podnikatele přihlásí i bez vyplnění JRF, takže není třeba tam chodit. Alespoň tak by to mělo být.

Offline

 

#5 2009-02-13 08:52:44

Nela
Člen/ka

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Promiňte, ale je to jednoznačné, protože jde o dvě odlišné povinnosti - jedna je uložena živnostenským úřadům, druhá podnikatelům.

§ 48 ŽZ upravuje povinnost živnostenského úřadu. Tzn. finanční úřad (i další úřady) se o novém podnikateli dozví, protože dostanou od ŽÚ oznámení o vzniku živnosti. Toto oznámení ale neobsahuje další údaje potřebné k registraci na FÚ podle § 33 zák.č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků (např. č. účtu podnikatele, určebí daní ke kterým se registruje).
Pokud podnikatel sám nesplní registrační povinnost podle výše uvedeného § 33, zaregistruje jej FÚ z moci úřední na základě obdrženého avíza, ale může i uložit sankci za nesplnění registrační povinnosti. Pokud vím tak obvykle vyzvou k jednání.

Registrační povinnost může podnikatel splnit buď v rámci ohlášení živnosti na ŽÚ (ale jen v rámci ohlášení, dodatečně nelze samostatně doplňovat) nebo se přímo zeregistruje na příslušném FÚ.

Offline

 

#6 2009-02-13 11:07:16

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Děkuji za vysvětlení, asi to tak skutečně bude. ŽÚ oznámí příslušnému FÚ zahájení živnosti osoby, ale nezaregistruje ji. Zaregistruje ji jen v případě, že osoba zaškrtne a vyplní příslušnou část JRF týkající se FÚ. Už je mi to jasné :-)

Vzpomínám si totiž, že když jsem ŽL registroval já, přišlo mi po nějaké době oznámení z FÚ, že mě zaregistrovali k dani z příjmu, ačkoliv jsem se sám nehlásil. To byl tedy vámi uvedený případ registrace z moci úřední.

Offline

 

#7 2009-02-13 12:06:28

Zdena
Moderátorka

Re: ŽIVNOSTENSKÝ LIST,SOUVISEJÍCÍ ÚKONY

Nelo, přijměte poděkování i ode mně. Žila jsem ve stejném bludu, jako Český antiúředník:-)
Vám oběma pak děkuji i za ostatní příspěvky do diskuze.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB