Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-01-22 19:16:54

Jája
Host

Dálniční kupón

Zaměstnanec absolvoval jednodenní služební cestu do Prahy a zpět vlastním služebním vozidlem a do cesťáku si započítal nákup dálničního kupónu na celý rok 2009. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeho soukromé vozidlo, bude tento kupón, který uhradila organizace v plné výši, používat pro své soukromé jízdy. Lze mu kupón proplatit nebo si měl zakoupit pouze kupón dle své služební cesty? Je někde nákup kupónu, jako nutného vedlejšího výdaje ošetřen? (zákon, vyhláška, směrnice...?) Děkuji za případnou odpověď.

 

#2 2009-02-07 12:19:29

Zdena
Moderátorka

Re: Dálniční kupón

Upravuje pouze zákoník práce (§164), který uvádí:
Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci náhradu nutných vedlejších výdajů, které mu vzniknou v přímé souvislosti s pracovní cestou, a to ve výši, kterou zaměstnavateli prokáže.

Zaměstnanec zajisté výdaj prokázal a další rozhodování o nutnosti výdaje je plně v kompetenci zaměstnavatele. Je docela dobře možné, že bez vynaložení tohoto výdaje by nebylo možné splnit účel pracovní cesty, možná v místě nákupu právě neměli krátkodobý kupón a pracovník z důvodu časové tísně nemohl hledat jiné prodejní místo. Nebo bude vysílán na pracovní cesty častěji a proplácení krátkodobých kupónů by bylo dražší, než jednorázová úhrada ročního kupónu. Tolik můj názor.

Přečtěte si též vyjádření pracovnice Státního úřadu inspekce práce na stránkách MPSV:
http://www.mpsv.cz/cs/4723
Do vedlejších výdajů nelze zahrnout např. pokuty, vstupenky do kina a divadla, výdaje za holiče či kadeřníka, v zásadě ani výdaj za dálniční známku při používání soukromých silničních motorových vozidel při pracovních cestách:-)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB