Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-11-24 18:12:15

Petr Halíř
Host

E-shop a DPH

Dobrý den. Plánuji zřídit eshop a neregistrovat se jako dobrovolný plátce DPH. Můj obrat milion nepřesáhne. Můžu v eshopu prodávat zboží zákazníkům bez připočtené DPH? Nebo je v tomto případě lepší se k DPH registrovat? Kdy mi vzniká právní povinnost se k DPH registrovat? Jak je to v případě, že můj dodavatel také nebude plátcem DPH? Děkuji a přeji hezký den.

 

#2 2008-11-24 22:35:48

Zdena
Moderátorka

Re: E-shop a DPH

Pokud nejste plátcem, tak přímo musíte zákazníkům prodávat zboží bez připočtené DPH.

Povinně se stáváte plátcem DPH:
- pokud váš obrat za předcházejících 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhl částku 1 mil. Kč
- pokud jste pořídil zboží (případně vám bylo zasláno) z jiného členského státu EU a hodnota zboží bez daně  přesáhla v kalendářním roce částku 326 tis. Kč
- bylo vám zasláno zboží, které je předmětem spotřební daně
- plátce z EU vám poskytl služby s místem plnění v tuzemsku, případně vám dodal zboží s instalací nebo montáží

Dodavatel není plátcem DPH: pokud jste i vy neplátcem, tak zkrátka nakoupíte zboží od neplátce a prodáte je, to je vše, nákup a prodej nepodléhají DPH. Pokud jste plátcem, pak nakoupené zboží od neplátce je bez DPH a vy si neuplatníte daň na vstupu - žádná tam není, ale zákazníkům prodáte zboží s daní a odvedete DPH na výstupu - je to vaše povinnost.

Offline

 

#3 2008-11-25 15:55:58

Petr Halíř
Host

Re: E-shop a DPH

Skvělé. V této souvislosti mě napadla ještě jedna věc. Je nějaký rozdíl (pro mě jako pro neplátce DPH) v tom, jestli je můj dodavatel plátce nebo neplátce DPH? Děkuji.

 

#4 2008-11-27 18:17:54

Zdena
Moderátorka

Re: E-shop a DPH

Rozdíl může být v ceně dodávaného zboží, plátce DPH vám zřejmě dodá dráž, ale musíte si porovnat ceny od různých dodavatelů, plátců i neplátců. U cenových nabídek si hlavně všímejte toho, jestli dodavatel - plátce uvádí ceny bez DPH, nebo včetně této daně, abyste pak nebyl překvapený z výše fakturované částky.

Offline

 

#5 2011-04-08 14:15:13

bobfox
Člen/ka

Re: E-shop a DPH

Dobry den, jestli jsem aspon trosku pochopil DPH tak jako neplatce DPH vystavim fakturu v castce, kterou jsem ohodnotil sve sluzby resp. na ktere jsem se dohodl se subjektem, kteremu fakturuji. Ten mi fakturovanou castku zaplati v plne vysi a sam odvede zakonem stanovene DPH? Dekuji za odpoved.

Offline

 

#6 2011-04-09 12:15:45

log
Člen/ka

Re: E-shop a DPH

V případě, že jste neplátce DPH, nikdo žádné DPH neodvádí (a ani neúčtuje). DPH by bylo odvedeno za podmínky, že byste byl plátcem vy sám a to Vámi.

Editoval log (2011-04-09 12:18:38)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB