Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-11-19 08:51:16

Jitas
Host

Pronájem automobilu pořízeného na leasing

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: je možno pořídit firemní automobil formou finančního leasingu a tento automobil dále pronajímat třetí osobě? V leasingové smlouvě údajně není žádné omezení v tomto směru. Pořizovatel automobilu na leasing by byla společnost s ručením omezeným a pronajímala by jej fyzické osobě - podnikateli, který by auto používal k podnikání. S. r. o. by do nákladů uplatňovala leasingové splátky a ve výnosech by vykazovala nájemné, které by vybrala od fyzické osoby. Fyzická osoba by si do nákladů uplatňovala nájemné placené společnosti s ručením omezeným a dále spotřebované pohonné hmoty a náklady na opravy a údržbu automobilu (toto by bylo sjednáno v nájemní smlouvě mezi s.r.o. a fyzickou osobou). Je tento postup možný? Není to z daňového hlediska napadnutelné? Děkuji.

 

#2 2008-11-22 22:44:49

Zdena
Moderátorka

Re: Pronájem automobilu pořízeného na leasing

Ano, tento postup je možný, ale vyžádala bych si souhlas leasingové společnosti. Z daňového hlediska by mohla být napadnutelná například nepřiměřeně nízká (či vysoká) cena podnájmu v případě, že by s.r.o. a FO byly spojenými osobami ve smyslu § 23/7 ZDP.

Offline

 

#3 2008-11-24 08:14:23

Jitas
Host

Re: Pronájem automobilu pořízeného na leasing

Děkuji za odpověď.

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB