Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2017-04-13 15:01:33

jaromira
Člen/ka

Škoda způsobená zaměstnancem

Dobrý den, paní Zdeno, chtěla bych poprosit o váš názor :

OSVČ ( plátce DPH, DE ) vyslal svého zaměstnance na zakázku. Tento zaměstnanec způsobil při práci na zakázce klientovi škodu na majetku. Klient si nechal závady odstranit a částku, kterou za tuto opravu uhradil, přefakturoval OSVČ - vystavil klasický DD.

OSVČ fakturu uhradila s tím, že bude vymáhat náhradu od své pojišťovny.

1) DPH - může se uplatnit DPH na vstupu z obdržené faktury ( přefakturované ) od poškozeného klienta  ?
2) Daň z příjmu - bude úhrada daňově uznatelným výdajem v plné výši nebo jen do výše náhrady od pojišťovny jako je tomu při vzniklé škodě
                          na vlastním majetku


Předem vám moc děkuji

Offline

 

#2 2017-04-13 19:20:03

Zdena
Moderátorka

Re: Škoda způsobená zaměstnancem

Dobrý den, paní Jaromíro.

1) Pokud poškozený klient vystavil fakturu za opravu, tak si můžete uplatnit odpočet DPH. Pokud poškozený klient fakturoval náhradu škody a vyčíslil DPH, tak bych raději odpočet neuplatňovala (náhrada škody není zdanitelným plněním, faktura měla být bez daně).

2) Úhradu bych uplatnila do daňových výdajů v plné výši, určitě je povinen nahradit klientovi škodu také v plné výši. Viděla bych to na § 24/2/p) ZDP jako výdaje (náklady), k jejichž úhradě je poplatník povinen podle zvláštních zákonů. Tím zvláštním zákonem by mohl být občanský zákoník.
V § 25 ZDP jsou omezeny pouze škody na vlastním majetku (a navíc musí být majetek v důsledku škody vyřazen), škody na cizím majetku nejsou nijak omezeny.

Offline

 

#3 2017-04-14 08:20:16

jaromira
Člen/ka

Re: Škoda způsobená zaměstnancem

Paní Zdeno, moc děkuji,

DD vystaven : " Přefakturováváme Vám náklady opravu " a uvedeny faktury, které jim byly vystaveny, nic jiného.  Takže DPH lze uplatnit.

DAP - máte stejný názor, taky to tak vidím. Lze uplatnit v plné výši i kdyby náhrada od pojišťovny nebo zaměstnance nebyla žádná.


Ještě jednou moc děkuji za reakci a přeji krásné, a pokud možno hlavně klidné, velikonoce

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB