Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

#1 2016-08-29 20:25:54

kovalu
Člen/ka

První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

Dobrý den.
Rád bych vás požádal o radu v následující situaci.

Do konce července jsem byl zaměstnanec.
Již v červnu jsem si vytvořil živnostenský list s tím, že budu podnikat jako OSVČ od 1. 8. (sociálko a zdravotko budu sám platit od srpna, tj. první platby budu odesílat začátkem září).
Jelikož očekávám vysoký obrat a bude se mi hodit odepisování nakupovaného technického vybavení z DPH, rovnou jsem se také dobrovolně registroval jako plátce DPH - rozhodnutí o registraci k DPH mi bylo doručeno 2. 8. s platností od následujícího dne, tj. od 3. 8. jsem plátcem DPH.

První fakturu za své služby ale budu vytvářet až cca 5. 9., tj. v srpnu nemám žádný zisk.

Dne 20. 7. jsem zakoupil notebook (výhradně k potřebám podnikání), který bych si chtěl zpětně odepsat z DPH (jde o cca 6000 Kč), viz. odpočet DPH ze zásob: http://jakpodnikat.cz/platce-dph-registrace.php

Jelikož přiznání k DPH musím dělat každý měsíc i když není žádný zisk (u kontrolního hlášení jsem to pochopil, že není třeba dělat když není v měsíci žádný zisk), první přiznání k DPH tedy musím udělat teď v září za měsíc srpen a v rámci tohoto prvního přiznání k DPH musím tedy uplatnit i odpočet DPH ze zásob - jako výsledek by mi těch 6000 Kč z DPH za notebook měl finanční úřad poslat mně, je to tak?
Nebude s tím nějaký problém, nebo neřeší se to jinak?

Děkuji za radu, hezký den.

Offline

 

#2 2016-08-30 00:20:54

Zdena
Moderátorka

Re: První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

Dobrý večer. Ano, je to tak, jak píšete. Odpočet za notebook si uplatníte na ř. 45 přiznání a na ř. 65 vykážete nadměrný odpočet. Údaje z ř. 45 se neuvádějí v kontrolním hlášení, takže pokud budete mít v přiznání vyplněný pouze tento řádek, tak nemusíte podávat KH. Neměl by s tím být žádný problém. Nanejvýš by mohli chtít vidět daňový doklad k nákupu NTB.

Offline

 

#3 2016-08-30 13:07:24

kovalu
Člen/ka

Re: První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

Moc vám děkuji za potvrzení, jsem rád, že jsem to pochopil dobře.

Mám ještě jeden doplňující dotaz. V dubnu tohoto roku jsem zakoupil stolní počítač, který nyní budu z 50% využívat i pro podnikání.

V té době jsem ale ještě neměl živnostenský list, na faktuře tedy není ani IČ ani DIČ. Na faktuře jsou jednotlivé dílčí PC komponenty (procesor, základní deska, pevný disk, ...), tj. celková částka je kolem 30 000 Kč, ale jednotlivé díly jsou většinou do 10 000 Kč (až na jednu výjimku).

Podle článku http://www.jakpodnikat.cz/danovy-doklad-nalezitosti.php rozumím, že pro prodeje nad 10 000 Kč je nutné mít "daňový doklad" tj. kde je uvedeno i DIČ kupujícího, ale to na té faktuře není.

Bude možné v prvním přiznání k DPH uplatnit odpočet DPH z těchto komponent? Pokud ano, vypisují se tam jednotlivé komponenty, nebo celková částka za úplnou fakturu?

Děkuji.

Offline

 

#4 2016-08-30 17:33:19

Zdena
Moderátorka

Re: První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

V prvním přiznání k DPH si můžete uplatnit nárok na odpočet stejným způsobem, jako u NTB. Na faktuře nemusí být Vaše DIČ (IČO není povinnou náležitostí daňového dokladu), vždyť jste v té době žádné neměl. Nebudete vypisovat jednotlivé komponenty, ale celkový základ daně a DPH, předpokládám, že jsou na faktuře uvedeny. Jestliže budete používat počítač pro podnikání pouze z 50%, tak uvedete základ daně cca 12.400,- Kč a daň cca 2.600,- Kč.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » První přiznání k DPH v měsíci bez příjmu a odpis notebooku

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB