Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2016-08-17 14:17:58

jufonka
Člen/ka

Doteď OSVČ, nyní zaměstnanec - sleva na dani

Dobrý den,

potřebovala bych poradit se mzdou.

Do července 2016 jsem pracovala na základě ŽL jako OSVČ. Z leden - červenec 2016 jsem si vydělala jako OSVČ dohromady cca 210 tisíc Kč. Od srpna 2016, tedy od tohoto měsíce, mám nové zaměstnání jako klasický zaměstnanec. Půj hrubý plat činí 40 tisíc Kč, což mi z kalkulaček vycházela jako cca 29 600 korun čistého měsíčně. Nyní mi však personální asistentka oznámila, že na tuto čistou mzdu dosáhnu ve chvíli, když budu mít podepsané prohlášení poplatníka, abych mohla uplatňovat slevu. Jinak budu mít ještě o 2070 Kč měsíčně méně. Mohu toto prohlášení podepsat, když jsem byla do července byla OSVČ (hlavní činnost) a teď si jí převedu na vedlejší? Nebo bych potom v daňovém přiznání nemohla uplatit slevu 24 tisíc na daně?

Jsem trochu mrzutá z toho, že by mi z 40 tisíc zbylo pouhých 27 tisíc. S platem jsem mj. souhlasila proto, že jsem počítala s oněmi 29 tisíci.

Děkuji za všechny rady.

P.S.: Jde mi o to, zda bych slevu 24 tisíc mohla částečně použít na svojí dosavadní OSVČ činnost (lede-červenec) a zbytek na svoji zaměstnaneckou činnost, tedy mít každý měsíc 2 tisíce slevu.

Offline

 

#2 2016-08-18 23:58:08

Zdena
Moderátorka

Re: Doteď OSVČ, nyní zaměstnanec - sleva na dani

Můžete podepsat prohlášení k dani. Skutečnost, že provozujete samostatnou výdělečnou činnost, nehraje roli. Po skončení roku si vyžádejte od zaměstnavatele potvrzení o výši zdanitelných příjmů a sražených zálohách a podejte daňové přiznání. Do přiznání uvedete všechny své příjmy za celý rok (z podnikání, ze zaměstnání, z případného pronájmu ?) a vypočítáte daň, od které si odečtete základní slevu na poplatníka 24.840,- Kč a případné další slevy a daňová zvýhodnění. 

Pokud byste prohlášení k dani nepodepsala, tak o měsíční slevu 2.070,- Kč nepřijdete. Jenom si ji neuplatníte při výplatě mzdy, ale až v daňovém přiznání, které podáte příští rok.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB