Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2016-04-19 16:19:57

OSVČ - s.r.o.

Dobrý den, paní Zdeno, syn s manželem, každý pracuje samostatně ve stejné "branži" jako OSVČ, nyní si z důvodu VŘ založí s.r.o., opět stejné podnikání. Můj dotaz zní zdali  je možné aby dále mohl každý sám podnikat  jak OSVČ. Oba budou mít v s.r.o. stejný podíl a jednatelem bude syn. Kolegyně mi tvrdí, že když je někdo společníkem v s.r.o. již nemůže jako OSVČ podnikat ve stejné "branži" Děkuji předem za odpověď a zdravím  Lída.

Offline

 

#2 2016-04-19 19:23:16

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ - s.r.o.

Dobrý den, paní Lído. Společníci mohou podnikat, jak chtějí, pokud si nedali do společenské smlouvy nějaké omezení. Jednatel smí podnikat ve stejné branži jen se souhlasem všech společníků.

Pro Vaši informaci kopíruji ustanovení § 199 zákona o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích):
§ 199
(1) Bez svolení všech společníků jednatel nesmí
a) podnikat v předmětu činnosti nebo podnikání společnosti, a to ani ve prospěch jiných osob, ani zprostředkovávat obchody společnosti pro jiného,
b) být členem statutárního orgánu jiné právnické osoby s obdobným předmětem činnosti nebo podnikání nebo osobou v obdobném postavení, ledaže se jedná o koncern, nebo
c) účastnit se na podnikání jiné obchodní korporace jako společník s neomezeným ručením nebo jako ovládající osoba jiné osoby se stejným nebo obdobným předmětem činnosti nebo podnikání.
(2) Pokud všichni společníci při založení společnosti nebo v okamžiku zvolení jednatele byli jednatelem na některou z okolností podle odstavce 1 výslovně upozorněni nebo vznikla-li později a jednatel na ni písemně upozornil všechny společníky, má se za to, že jednatel činnost, které se zákaz týká, zakázanou nemá. To neplatí, pokud kterýkoli ze společníků vyslovil nesouhlas s činností jednatele podle odstavce 1 do jednoho měsíce ode dne, kdy na ni byl jednatelem upozorněn.
(3) Společenská smlouva může se souhlasem všech společníků určit další omezení činnosti jednatele.
(4) Společenská smlouva může určit, v jakém rozsahu se zákaz konkurence vztahuje také na společníky.

Offline

 

#3 2016-04-20 08:04:16

Re: OSVČ - s.r.o.

Paní Zdeno, děkuji za příznivou odpověď. Lída

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB