Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2016-03-30 21:36:16

gabulik
Člen/ka

Přerušení živnosti v daňovém přiznání

Chtěla bych se zeptat. V roce 2015 jsem si na pár měsíců přerušila živnost - nebyla práce (přerušila jsem si jí proto, abych nemusela platit sociální pojištění a abych platila míň za zdravotní pojištění). V tý době jsem ale měla pár brigád (komparz). Otázka je - mám to počítat do daňového přiznání a mám uvést, že jsem byla OSVČ celý rok? Ale to bych zase musela doplácet sociální pojištění a i něco ze zdravotního, že? Díky za odpověď!

Offline

 

#2 2016-03-30 23:24:09

gabulik
Člen/ka

Re: Přerušení živnosti v daňovém přiznání

Živnost jsem provozovala 6 měsíců, přerušenou jsem jí měla taky na 6 mesíců (ale brigády během téhle doby jsem raději do daňového přiznání zahrnula - i tak neplatím žadnou daň, takže to je asi jedno).
Hádám, že v daňovém přiznání uvedu "rok 2015" a pak počet měsíců (plných 12, nebo jen 6, kdy jsem provozovala živnost?)
V přehledu pro ČSSZ předpokládám, že zaškrtám počet měsíců 6?
V přehledu pro VZP už ale tápu, protože jsem půl roku platila 1797 a půl roku (v době přerušení živnosti) 1242. Takže počet měsíců samostatně výdělečné činnosti 6? A počet měsíců, kdy jsem platila minimální vyměřovací základ uvedu 12?

Offline

 

#3 2016-03-30 23:50:34

Zdena
Moderátorka

Re: Přerušení živnosti v daňovém přiznání

Honoráře jste zřejmě dostala nezdaněné, takže bych je zahrnula do daňového přiznání. Do přílohy č. 1 můžete podle mého názoru uvést 12 měsíců činnosti. Pochybuji, že by počet měsíců někdo kontroloval, nebo porovnával s údaji zdravotní pojišťovny a OSSZ. Nebo napište jenom 6 měsíců, kdy jste provozovala živnost, z toho se nestřílí:-)

V obou přehledech uveďte 6 měsíců samostatné výdělečné činnosti. Správně byste měla uvést i měsíce, ve kterých jste obdržela autorské honoráře, ale to byste se nedoplatila na pojistném. Bez kontroly dokladů nikdo nezjistí, za co byly příjmy a kdy jste je měla. Kontrolovat může berňák a tomu je celkem jedno, jestli jste dosáhla příjmy za měsíc, nebo za rok, stačí, že jste je přiznala.

Měsíce, ve kterých jste si platila zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů, se do přehledu vůbec neuvádějí. Budete tedy mít 6 měsíců trvání samostatné výdělečné činnosti a 6 měsíců, ve kterých platil minimální vyměřovací základ.

Offline

 

#4 2016-03-31 00:16:18

gabulik
Člen/ka

Re: Přerušení živnosti v daňovém přiznání

Děkuju za pomoc :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB