Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2016-01-12 14:34:55

marta
Člen/ka

chyba v dokladu

Dobrý den, vedu daňovou evidenci, nakupuji zboží za účelem dalšího prodeje.Jsem neplátce DPH.Nyní jsem si všimla na faktuře dodavatele chyby, kdy mi naúčtoval u jedné položky mhohonásobně vyšší cenu než má být(místo 24Kč naúčtoval 124Kč-asi šlo o překlep, šlo o 44 kusů).Zboží již mám prodáno za 35Kč/kus.Nevím co teď s tím. Dodavatel je plátce DPH a fakturu má určitě již zaúčtovanou. Mohu dát do nákladů celou částku(chybnou-vyšší) za zboží a do příjmů skutečnou čásku, za kterou jsem zboží prodala(nižší než nákupní)A co když mi v tomto roce dodavatel vystaví nějaký dobropis a částku vrátí, bude to můj příjem v tomto roce?Děkuji Marta

Offline

 

#2 2016-01-12 19:49:24

Zdena
Moderátorka

Re: chyba v dokladu

Do daňových výdajů můžete dát celou zaplacenou částku. Pokud dodavatel letos vrátí peníze, tak to bude váš příjem v tomto roce.

Offline

 

#3 2016-01-14 09:47:41

marta
Člen/ka

Re: chyba v dokladu

Děkuji za odpověĎ. Ještě bych se chla zeptat na účtování v cizí měně , když vedu daňovou evidenci. Mám za rok tak 2 faktury z Polska. Vždycky jsem přepočetl aktuálním kurzem ČNB a takto dal do nákladů. Je to tak správně nebo se to musí dělat jinak? Díky moc za odpověď.

Offline

 

#4 2016-01-14 09:58:36

marta
Člen/ka

Re: chyba v dokladu

Ještě doplnění. Musí se na konci roku přepočítat vše jednotným kurzem z pokynu-D-25 nebo můžu nechat aktuální kurz v nákladech?Dosud jsem to nechával v nákladech tak jak jsem to přepočítal v ten den aktuálním kurzem.

Offline

 

#5 2016-02-08 13:03:58

Zdena
Moderátorka

Re: chyba v dokladu

Můžete přepočítávat aktuálním kurzem ČNB a nechat v nákladech. Na konci roku nemusíte vše přepočítat jednotným kurzem z Pokynu D 25.

U všech přepočtů cizí měny musíte ale postupovat stejně. Buď všechno přepočítáte kurzem, který se používá v účetnictví (denní nebo pevný kurz ČNB), nebo po skončení roku všechno přepočítáte jednotným kurzem. Nemůžete přepočítat jednu fakturu aktuálním kurzem a druhou fakturu jednotným kurzem.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB