Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-12-04 21:31:49

katahl
Člen/ka

OSVČ, DPP, Student nad 26

Dobrý večer,

mám několik otázek a tak začnu postupně, abych se do toho nezamotala.

Na konci prosince mi bude 26 let. Studuji poslední ročník magisterského studia, měla bych ho ukončit 06/2015.
Před měsícem jsem se ještě společně s kamarádkou rozhodla rozjet vlastní podnikání ve formě produkční agentury. Stala by se ze mě OSVČ hlavní, pokud jsem všechno správě pochopila. Chtěla jsem se zeptat, zda budu moct i přes OSVČ hlavní vykonávat práci na DPP? V období leden-červen budu pořád studovat a příjmy z podnikání budou až někdy kolem května, pokud to dobře dopadne. Sehnaly jsme lukrativní nabídku podnájmu pro naši kancelář od 1.ledna, proto si chci zřizovat živnost už teď, jelikož budu vedena společně s kamarádkou ve všech papírech (nájemní smlouva atd.) Nebo mám se zakládáním živnosti ještě počkat, než bude klientela? Nebo mám možnost i přerušení živnosti po určitou dobu, abych byla alespoň v době svého studia ušetřena odvodu za sociální?
Budu vděčná za každou radu
Děkuji.

Offline

 

#2 2015-12-13 17:20:42

janavk
Administrátorka

Re: OSVČ, DPP, Student nad 26

Jen k tomu DPP: práce na Dohodu o provedení práce můžete vykonávat nezávisle na tom, zda máte živnost, každý z těchto příjmů se jinak zdaňuje a jinak se odvádí či neodvádí zdravotní či sociální pojištění:

DPP:
http://jakpodnikat.cz/dohoda-provedeni-prace.php

Podnikání/živnost:
http://jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php  a další tam uvedené odkazy

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB