Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2015-10-04 21:33:54

Dagmar80
Člen/ka

Vydaná faktura x příjmový pokladní doklad

Dobrý večer, moc prosím o názor, zda je vše v pořádku. Jsme menší firmička na vývoz jímek a čištění kanalizací, jsme plátci DPH a vedeme DE. A o co jde.

Vždy tak jednou za týden dostanu na zápis do DE podklady, kdy dostanu do rukou výkaz o provozu vozidel, kde je uvedeno co, kde, kdy a komu bylo prováděno v uplynulém týdnu. Na tomto základě vždy vystavím několik faktur najednou, platba převodem. Vše odešlu a čekáme na úhradu bankou. Příjmový doklad je v tomto případě vlastně výpis z banky.
Ale začíná se nám stávat to, že zákazník zavolá přímo řidiči zaměstnanci, že potřebuje provést službu a pokud má řidič momentálně čas, jede ihned na zakázku a někteří klienti chtějí platit ihned hotově (což je samozřejmě pro nás jistější a vítali bychom to). Jednalo by se vesměs o částky max. do 5.tis Kč. Nechtějí fakturu převodem. Stačí v tomto případě, když řidič vystaví jen příjmový pokladní doklad, který by vozil u sebe a vypsal jej na místě, originál dal klientovi a já kopii po obdržení takto navedu do DE s tím, že k němu pouze přiložím výkaz o provozu vozidla? Nebylo by tam uvedeno ani jméno a podobně, pouze opět jen co, kdy a za kolik bylo uděláno.
Může to takto být? Není v našich možnostech takto operativně vystavovat hotovostní fakturu z programu, ve kterém pracuji, kterou by mohl okamžitě předat.
Nebylo by toto "v nepořádku"? Snad jsem svůj dotaz zformulovala ve zkratce srozumitelně. :-(
Děkuji za radu.

Offline

 

#2 2015-10-05 21:47:29

Zdena
Moderátorka

Re: Vydaná faktura x příjmový pokladní doklad

Podle mého názoru stačí, když řidič vystaví na místě příjmový pokladní doklad.

Pokud poskytujete službu osobě povinné k dani nebo právnické osobě nepovinné k dani, tak byste měli vystavit daňový doklad. Nemusí to být přímo faktura, i příjmový pokladní doklad může obsahovat všechny náležitosti DD. U plnění do 10 tis. Kč stačí zjednodušený daňový doklad.
Fyzické osobě nepovinné k dani (běžnému občanovi) dokonce nemusíte vystavit žádný daňový doklad (když o to nepožádá).

Proč by nemohlo být na PPD uvedeno jméno a adresa? Řidič snad ví, ke komu a kam jede.

Offline

 

#3 2015-10-06 09:36:28

Dagmar80
Člen/ka

Re: Vydaná faktura x příjmový pokladní doklad

Děkuji mockrát za Váš čas a za odpověď.
Ano, dívala jsem se, že i na PPD jsou veškeré náležitosti, tak to je fajn, že to můžeme řešit i takto. S tím jménem mne to jen napadlo, že by se to mohlo stát, že nebude znát všechny iniciály klienta.

Offline

 

#4 2015-10-06 10:32:41

Zdena
Moderátorka

Re: Vydaná faktura x příjmový pokladní doklad

Pokud budete pracovat pro běžného občana, tak si nemusíte lámat hlavu s povinnými náležitostmi DD a kompletními iniciálami klienta. Co do PPD vyplníte, to tam bude:-)

Klient, který bude potřebovat doklad do účetnictví, si buď vyžádá fakturu, nebo (i ve svém vlastním zájmu) nadiktuje řidiči všechny potřebné údaje, které mají být uvedeny v PPD.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB