Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Živnosti
  •  » živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

#1 2015-03-31 13:42:17

Putzi
Člen/ka

živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

Dobrý den,
dosud jsem pracovala jako OSVČ. Protože se mi v podnikání přestalo dařit, nechala jsem se na poloviční úvazek zaměstnat - DPČ. Zaměstnavatel za mě platí sociální a zdravotní. Kolik mám platit já z podnikání zdrav. a sociální zálohy, když si nevydělám ani minimální mzdu a podávám záporné daňové přiznání??? Myslela jsem, že od minimálních záloh odečtu platbu záloh zaměstnavatele a zbytek doplatím já. Je to tak?
Děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2015-03-31 20:54:09

Zdena
Moderátorka

Re: živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

Pokud zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy, tak si zajděte na pobočku své zdravotní pojišťovny (vezměte s sebou DPČ) a oznamte, že jste zaměstnaná. Pak nebudete muset platit zálohy, pojistné doplatíte až na základě přehledu o příjmech a výdajích za rok 2015. Po podání přehledu za rok 2014 si zajděte i na OSSZ a oznamte, že jste se stala OSVČ vedlejší. Výši záloh Vám sdělí na OSSZ. Jestliže jste v daňovém přiznání za rok 2014 vykázala ztrátu z podnikání, tak nebudete muset platit žádné zálohy. V žádném případě nemůžete směšovat odvody zaměstnavatele na ZP a SP se zálohami, které platíte jako OSVČ.

Offline

 

#3 2015-03-31 21:48:43

Putzi
Člen/ka

Re: živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

Zaměstnavatel mi minimální mzdu neplatí. Živnost mám asi tedy na hlavní prac. poměr a DPČ na vedlejší. Protože mám tuto práci na vedlejší prac. poměr, nemám minimální mzdu, jsem zaměstnaná na méně hodin - asi 60 až 80hodin,  zaměstnavatel odvádí zálohy z platu, který mi činí asi 4000,- až 4500,- Kč hrubého měsíčně. To je různé. Takže zálohy musím platit v minimální výši? Tedy 1752,- + 1894,-Kč ? A musím mít jednu práci jako hlavní a jednu jako vedlejší?? Nejde to je mít obě na poloviční úvazek?

Offline

 

#4 2015-03-31 22:28:10

Zdena
Moderátorka

Re: živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

Zeptejte se zaměstnavatele, jestli odvádí zdravotní pojištění z minimální mzdy. Měl by odvádět. Nebo mu prokazujete, že si platíte ZP z minimálního vyměřovacího základu sama?

U sociálního pojištění není důležitá výše odměny za DPČ, ale skutečnost, že z titulu této odměny nemocensky pojištěna. Z odměny v uvedené výši (2.500,- Kč a více) jste nemocensky pojištěna jako zaměstnanec. V tom případě můžete být OSVČ vedlejší.

Zajděte si na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ, tam Vám poradí.

Offline

 

#5 2015-04-01 19:27:02

Putzi
Člen/ka

Re: živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

moc Vám děkuji za rady.

Offline

 
  • Index
  •  » Živnosti
  •  » živnostenský list a dohoda o pracovní činnosti

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB