Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » E-shop - zrušení plátcovství DPH

#1 2015-03-30 22:05:51

michala23
Člen/ka

E-shop - zrušení plátcovství DPH

Dobrý den, mám prosbu. Zřídila jsem si loni e-shop s oblečením,které prodávám v ČR a v Irsku. Na radu paní co mi zpracovává účetnictví, jsem se stala plátcem DPH, ale nějak jsem začla sama víc pátrat, a nejsem zrovna přesvědčená, že to bylo šťastné rozhodnutí.
Objednávám oblečení z Anglie. Některé zboží, které objednám jde do ČR a některé přímo do Irska (na adresu mé kamarádky, které vše přeposílá v Irsku). Ale odběratelem jsem vždy já, FO v ČR. Pouze doručovací adresa je někdy ČR, někdy Irsko. Firma od které kupuji mi odmítla dát na fakturu mé DIČ a fakturovat bez daně. Zřejmě kvůli tomu, že jde zboží přímo do Irska,ale nevím to jistě, jen mi odmítají fakturovat bez DPH a důvod neřeknou. Zatím to řešíme tak, že fakturuji konečným zákazníkům z ČR i Irska s DPH a o vrácení DPH z nákup zboží chci požádat. Každopádně docela dost tratím :( Odvádím DPH, ale žádné neuplatňuji.

Obrat mám poměrně nízký, nepřiblížila jsem se 1mil ani z poloviny. Tak přemýšlím do budoucna, o zrušení registrace k DPH. A odtud plynou mé otázky:

zrušení registrace
- nemám žádný dlouhodobý majetek, jen nákup e-shopu za 42tis (paní účení mi ho vede jako drobný majtek) - nemusím tedy vracet DPH?

kdybych v budoucnu po zrušení registrace překročila limit 326tis při nákupu zboží z anglie, tak se stanu identifikovanou osobou. Což by znamenalo (jak jsem vypátrala tady na fóru), že bych pouze měla odvést DPH z nákupu zobží z Anglie. Ale když mi firma fakturujue s DPH? Nevím jak se s tímto popasovat. Musela bych i přes to, že DPH zaplatím již v Anglii, znovu ho zaplatit v ČR?
Anebo by bylo lepší se znovu stát rovnou plátcem, nebo plátcovství teď vůbec nerušit?

Moc děkuji za odpověď.
Michala

Offline

 

#2 2015-04-12 14:31:50

Zdena
Moderátorka

Re: E-shop - zrušení plátcovství DPH

Anglická firma, od které kupujete zboží, prodá zboží bez DPH pouze v případě, že je odesláno nebo přepraveno na území jiného členského státu. Pokud zboží zůstává na území Spojeného království, tak je musí prodat s daní.

Z nákupu e-shopu podle mého názoru nemusíte vracet DPH.

Hodnota zboží, které neopustilo území UK, se nezapočítává do limitu 326 tis. Kč, neboť nejde o pořízení zboží z jiného členského státu. Podle § 16/1 ZDPH se pořízením zboží z JČS rozumí nabytí práva nakládat jako vlastník se zbožím od osoby registrované k dani v jiném členském státě, která není osvobozenou osobou, pokud je zboží odesláno nebo přepraveno z tohoto jiného členského státu do členského státu od něj odlišného.

Offline

 

#3 2015-04-12 14:42:41

michala23
Člen/ka

Re: E-shop - zrušení plátcovství DPH

Moc děkuji za odpověď. Je to opravdu divné, zasílají mi zboží do ČR nebo Řecka, takže opustí VB, ale přitom mi prodávají s daní. No nevadí, ještě jednou moc děkuji za odpověď.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » E-shop - zrušení plátcovství DPH

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB