Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Daň z příjmu
  •  » Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

#1 2014-12-29 18:59:56

Jirka55
Člen/ka

Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

V lednu 2015 zdědím dva automobily. Automobily chci prodat.
Prosím o odpověď, zda budu muset platit daň z příjmu fyzických osob, které jsem nabyl z dědictví po bratrovi.
Děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2015-01-01 20:29:26

Zdena
Moderátorka

Re: Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Nevím, zda budete platit daň z příjmů, možná žádná daň nevyjde. Pokud automobily prodáte dřív, než 1 rok od nabytí (ode dne úmrtí zůstavitele), tak byste měl uvést příjem z prodeje v daňovém přiznání jako ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů. Jako výdaj můžete uplatnit cenu, která byla stanovena pro účely dědického řízení a případné další prokazatelné výdaje spojené s prodejem vozidel. Výdaje lze uplatnit pouze do výše příjmů.

Offline

 

#3 2015-01-06 16:21:53

Didina55
Člen/ka

Re: Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Dobrý den, zaujal mě tento dotaz, jelikož mám stejný problém. Prosím o upřesnění: Píšete jeden rok od nabytí - ode dne úmrtí zůstavitele? Nezačíná běžet roční lhůta až ode dne ukončení dědického řízení po nabití právní moci? Je možné Vás požádat případně o uvedení z jakého ustanovení zákona je možné si tuto informaci ověřit? Také by mě zajímalo, jestli na prodejní cenu vozidla je nutné dělat znalecký posudek nebo je dostačující ten, který byl předložen při dědickém řízení nebo cena, která byla uvedena při dědickém řízení (u auta staršího 10ti let). Při dědickém řízení byla cena vozidla stanovena na např. 50tis. Kč (kvůli notářským poplatkům), ale ráda bych vůz prodala za cenu vyšší např. 100tis. Kč. K doplnění uvádím, že nejsem OSVČ, tedy ani plátce DPH. A ještě prosím o odpověď, do jaké doby od prodeje musím daňové přiznání podat a jestli ho musím podat vždy, i když od nabytí uplynul rok a tedy je tento prodej od daně z příjmů osvobozen. Předem velice děkuji za Vaše upřesnění v této záležitosti.

Offline

 

#4 2015-01-06 23:56:26

Zdena
Moderátorka

Re: Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Možno ověřit v ustanovení § 1479 občanského zákoníku: Dědické právo vzniká smrtí zůstavitele.
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/on … edeni.html
kopíruji část textu: "Až řízení skončí, bude v rozhodnutí určeno, kdo nabyl jaký majetek - tento majetek nabude ke dni úmrtí zůstavitele (takže ačkoliv je den smrti odlišný ode dne právní moci rozhodnutí o nabytí dědictví, vlastnické právo dědice bude datováno ke dni smrti)."

Jako výdaj lze uplatnit cenu podle posudku, který byl předložen při dědickém řízení. Vizte § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů: "U příjmů podle odstavce 1 písm. b) je výdajem cena, za kterou poplatník věc prokazatelně nabyl, a jde-li o věc nabytou bezúplatně, cena určená podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku1a) ke dni nabytí."
Jestliže byla cena podle posudku pro dědické řízení stanovena na 50 tis. Kč a prodáte (do 1 roku od nabytí) za 100 tis. Kč, tak zdaníte zisk 50 tis. Kč.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává do 1. 4. následujícího roku. Pokud auto prodáte až po roce od nabytí, tak budete mít osvobozený příjem, kvůli kterému nemusíte podávat daňové přiznání.

Offline

 

#5 2015-01-09 19:09:41

Didina55
Člen/ka

Re: Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Dobrý den, velice děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě taková "hloupá otázka", terá se již netýká prodeje zděděného majetku, ale zdanění.
Budu podávat poslední (třetí) zdanění za zemřelého bratra, podnikatele a to za období od 01.01.2015 do 04.01.2015 (tedy od začátku roku 2015 do dne před ukončením dědického řízen. Daňová přiznání za období od začátku roku 2014 do dne před úmrtím a od dne úmrtí do konce roku 2014 jsem již podala, bratr zemřel v květnu roku 2014. Mimochodem u druhého zdanění mně vyšla ztráta 1101 Kč, ale to asi nehraje žádnou roli a tuto ztrátu si již v poslední zdanění zřejmě nemohu uplatnit?). Po dodanění všech neuhrazených pohledávek, závazků, zásob a uplatnění 1/2 ročních odpisů mně vyšla daň 195 Kč. Musím tuto daň platit, když je tak nízká? Předem moc děkuji za Váš čas a ochotu :-)

Offline

 

#6 2015-01-09 22:57:39

Zdena
Moderátorka

Re: Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Ztrátu z druhého zdanění si můžete uplatnit v posledním zdanění. Osoba spravující pozůstalost může uplatnit daňovou ztrátu podle § 38ga písm. b) zákona o daních z příjmů.

Daň ve výši 195,- Kč (po uplatnění ztráty bude daň nižší) nemusíte platit, když je tak nízká. Podle § 38b ZDP se daň nepředepíše a neplatí, nepřesáhne-li 200 Kč, nebo celkové zdanitelné příjmy nečiní u fyzické osoby více než 15 000 Kč.

Offline

 
  • Index
  •  » Daň z příjmu
  •  » Musím platit daň z příjmu fyzických osob z automobilu z dědictví

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB