Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-10-21 20:12:22

dajanka
Člen/ka

Odpisy

Dobrý den, paní Zdeno,

potřebovala bych poradit. Kamarádka, plátce DPH , vede daň. evidenci si kupuje stánek rychlého občerstvení. Chci vědět, zda musí tento stánek vložit do obch.majetku nebo ne (myslím si, že si to každý může rozhodnout sám).
Neví, jestli se ji v tomto podnikání bude dařit a proto ho do obch.majetku nechce dát. Je jasné, že si tím nebude uplatňovat výdaje na opravy a údržbu stánku, jen energii a vodu si uplatní.



Děkuji Daja

Offline

 

#2 2014-10-21 23:23:32

Zdena
Moderátorka

Re: Odpisy

Dobrý večer, paní Dajo.
O vložení majetku do OM rozhoduje podnikatel. Pokud nevloží, tak nemůže uplatňovat výdaje na opravy a údržbu, jak píšete. Možná se kamarádce začne dařit a vloží stánek do OM později. Předpokládám pořizovací cenu vyšší než 40 tis. Kč. Pokud vloží do OM do 1 roku od pořízení, tak ocení cenou, za kterou stánek pořídila. Pokud vloží později, tak ocení reprodukční cenou. Nárok na odpočet DPH si může uplatnit do 3 let.

Offline

 

#3 2014-10-24 18:38:53

dajanka
Člen/ka

Re: Odpisy

Dobrý večer, paní Zdeno,

děkuji za odpověď, myslela jsem si to, že si to může rozhodnout sám, ale na 100% jsem si jistá nebyla. Stánek má mnohem vyšší cenu, kolem 100000,-Kč a o uplatnění DPH do tří let vím. 



Ještě jednou děkuji a mějte se moc hezky. Daja

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB