Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2014-07-18 14:23:04

Didina55
Člen/ka

Úmrtí OSVČ - zdanění

Dobrý den, velice prosím o radu v následující věci.
V květnu tohoto roku 2014 mně zemřel bratr, který byl OSVČ a vedl daňovou evidenci (nebyl plátcem DPH). Včera jsem zjistil, že jsem jen částečným dědicem a pouze asi ze 30% jeho majetku a tedy nejsem většinovým dědicem. Jsme dědicové celkem tři. Vím, že musíme podat zdanění do tří měsíců od úmrtí bratra a to za dobu od 01.01.2014 do dne předcházejícího den jeho smrti. Chtěl bych však vědět, jestli je povinností většinového dědice toto zdanění podat jakožto určeného správce daně (ze zákona?), anebo je to pouze na dohodě mezi námi dědici. Případně, určí tohoto správce daně FÚ, když se nedohodneme? Také by mě zajímalo, komu za nepodání daňového přiznání a případně nezaplacení daňové povinnosti hrozí penále od FÚ, jestli nám všem třem dědicům nebo jen určenému správci daně.
Také bych se rád zeptal jestli ve stejné lhůtě musím podat daňové přiznání za silniční daň (bratr využíval své soukromé vozidlo i pro podnikatelské účely), dále potom přehledy sociálního a zdravotního pojištění, pokud by jste mně, prosím, upřesnili v jakých termínech budu velice rád. Předem děkuji.

Offline

 

#2 2014-07-18 16:11:25

Didina55
Člen/ka

Re: Úmrtí OSVČ - zdanění

Dobrý den, navazuji na předešlý dotaz a opět prosím o radu v následující věci.
V květnu tohoto roku mně zemřel bratr, který byl OSVČ a vedl daňovou evidenci, nebyl plátcem DPH.
Do tří měsíců od úmrtí bratra musí být podáno daňové přiznání a to za dobu od 01.01.2014 do dne předcházejícího den jeho úmrtí.
Prosím o radu, jaké slevy, odpisy a případně další daňové úlevy mohou být do tohoto prvního zdanění uplatněny:
1.    Bratr používal svůj osobní vůz (nezahrnutý do obchodního majetku) z části i pro podnikatelské potřeby. Mohu tedy uplatnit snížený paušál (4000 Kč) za používání soukromého vozidla pro podnikatelské účely za pět měsíců nebo jen čtyři, případně + část května (úmrtí  16.05.) např. polovina 2000 Kč? Knihu jízd k dispozici nemám zcela dopsanou a myslím si, dle toho co jsem prostudoval, že při uplatnění paušálu není třeba znát počet ujetých km (?), protože náklady na PHM si už nemohu uplatnit.
2.    Bratr odpisoval základní prostředky, které měl vloženy v obchodním majetku. Jedná se o nemovitost a stroj. Je možné uplatnit uvedené odpisy i v tomto prvním zdanění  za část roku a pokud ano, prosím, v jaké výši?
3.    Minulý rok skončil bratr ve svém podnikání ve ztrátě. Je možné si tuto ztrátu z minulého roku uplatnit v tomto prvním zdanění za část roku? Zřejmě nelze?
4.    Sleva na dani na poplatníka ve výši 24840 Kč ? může být uplatněna v plné výši (pokud se mýlím, prosím o upozornění).
Pokud by bylo možné uplatnit ještě něco, na co jsem zapomněl, budu rád, když mě upozorníte. Předem děkuji za Váš čas a snahu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB