Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#26 2014-04-14 05:47:33

Catalina
Člen/ka

Re: doklady

Paní Zdeno, moc vám děkuji! Už je mi to jasné. Uvedu tam tedy cenu vozidla vč. ceny za provedení evidenční kontroly? A doporučila byste, abych přiložila fakturu, aby se nedivili vysokému odpočtu?
A ano, s tím technickým zhodnocením jsem to už také zjistila, ale co mám dělat, když jsem to do toho řádku neuvedla? Mělo to tam být už za 1.q. 2013! Nechce se mi kvůli tomu podávat dodatečné přiznání, mohu to nechat být?

Offline

 

#27 2014-04-14 06:55:56

Catalina
Člen/ka

Re: doklady

Omlouvám se, ale ještě další věc... Když jsme prodali hmotný majetek s dph (předtím byl koupen bez dph a v majetku nebyl - pod 40 000,-), tak jsem to zaúčtovala jako ostatní příjem z podnikání, vstupuje prodej HM někam do přiznání DPH? Ř. 51?

Offline

 

#28 2014-04-14 18:56:07

Zdena
Moderátorka

Re: doklady

Evidenční kontrola vozidla zřejmě byla s DPH, takže uveďte cenu vozidla včetně evidenční kontroly.

K přiznání bych přiložila kopii faktury, která vysvětli nadměrný odpočet. Tím nemůžete nic zkazit, naopak si můžete ušetřit kontrolu.

TZ z roku 2013 už bych nechala být, když se Vám nechce podávat dodatečné přiznání. Podáním dodatečného přiznání byste si prodloužili lhůtu pro doměření daně. Nevím přesně, zda hrozí nějaká pokuta, kdyby to FÚ při kontrole zjistil, ale myslím, že ne.

Pokud majetek nebyl zařazen do dlouhodobého majetku (pořiz. cena byla do 40 tis. Kč), tak jej do ř. 51 neuvádíte, bude pouze v řádku 1.

Offline

 

#29 2014-04-15 13:54:45

Catalina
Člen/ka

Re: doklady

Mnohokrát děkuji, už mi to je snad jasné. Jen by mě zajímalo, zda tohle všechno takhle pěkně vysvětlený najdu v zákoně? Moc se mi tomu nechce věřit, ale podívám se, ráda bych všechno věděla a uměla :)

Offline

 

#30 2014-04-15 21:08:04

Zdena
Moderátorka

Re: doklady

Dobrý den, v zákoně se to takto opravdu nedočtete. Ale pokynech k řádkům 47 a 51 jsou odkazy na příslušná ustanovení zákona o DPH.

Do ř. 47 máte uvést majetek vymezený v § 4 odst. 3 písm. d) a e) ZDPH. Kopíruji příslušné ustanovení ZDPH:
d) dlouhodobým majetkem obchodní majetek, který je
1. hmotným majetkem podle zákona upravujícího daně z příjmů7c),
2. odpisovaným nehmotným majetkem podle zákona upravujícího daně z příjmů7c),
3. pozemkem, který je dlouhodobým hmotným majetkem podle právních předpisů upravujících účetnictví7d), nebo
4. technickým zhodnocením podle zákona upravujícího daně z příjmů,
e) dlouhodobým majetkem vytvořeným vlastní činností dlouhodobý majetek, který plátce v rámci svých ekonomických činností vyrobil, postavil nebo jinak vytvořil; technické zhodnocení73) se považuje za samostatný dlouhodobý majetek vytvořený vlastní činností,

No a zbytek už je selský rozum. Jestliže máte na ř. 47 uvést údaje o základu daně a DPH a do ocenění majetku započítáte i přijatá osvobozená plnění (např. registraci vozidla), tak Vám nebude sedět základ daně a daň.

Offline

 

#31 2014-04-16 15:38:26

Catalina
Člen/ka

Re: doklady

Už mám trochu víc času, tak začnu studovat. Jinak jsem udělala členění podle DPH a program je tak chytrý, žen doklad bez DPH tam stejně nevložil :) Ještě jednou moc děkuji.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB